Vols reviure la (Re)volta Santa Eugènia?
La (Re)volta Santa Eugènia ens permet conèixer la història d’aquest barri de Girona, la seva gent i les cultures que la conformen, així com les entitats i associacions que han creat xarxa veïnal (és el segon barri més associatiu de Catalunya, després de Gràcia). També dóna veu a les iniciatives comunitàries relacionades amb els nous reptes del barri, mentre es fomenta el debat, la trobada i el coneixement mutu entre les assistents.
Santa Eugènia de Ter és actualment un barri de Girona, però en el passat havia sigut un poble. Les primeres referències que se’n tenen daten de l’any 988. Del seu llarg passat com a poble resten encara algunes construccions com el Pont del Dimoni (desmuntat l’any 1968 i reconstruït el 2019), la Fàbrica Marfà (actualment biblioteca), l’antic mas Can Ninetes (avui centre cívic), la sèquia Monar, l’antiga Escola, el cementiri…
Entre els anys 60-70 es va construir, en els camps de Sta. Eugènia, un nou barri, Can Gibert del Pla; que, tot i tenir identitat pròpia, forma part del barri de Santa Eugènia.
És un barri molt divers i actiu, on podem trobar moltes associacions i entitats que hi donen vida. El barri compta amb dues biblioteques, dos centres cívics -Can Ninetes i Can Gibert-, una llar d’infants, diverses escoles, un institut, dos pavellons municipals, una piscina coberta, un centre de salut, diversos centres de culte religiós i un Ateneu Popular (lloc de trobada de diferents associacions culturals).
Al llarg dels anys, Santa Eugènia, ha rebut molta immigració. En el moment de la industrialització (mitjans S.XIX i principis XX) es van crear diverses fàbriques i va rebre immigració dels pobles veïns i de Catalunya. A mitjans i final del S. XX va rebre immigració de diferents punts d’Espanya i, en les dues últimes dècades (S. XXI), immigració extracomunitària.
Aquest (Re)volta a Sta. Eugènia pretén mostrar l’essència del barri així com la riquesa associativa i la seva diversitat cultural. Es visiten els tres espais més emblemàtics: el Pont del Dimoni, l’Ateneu Eugenienc i el Centre Cívic de Can Ninetes, a tocar la sèquia Monar; amb el testimoni de diverses persones del barri.
Per a reviure aquesta (Re)volta, et convidem a mirar aquest vídeo-resum!