Vincles, un programa que promou parlar, aprendre i compartir el català

Actualitat

Per segon any Òmnium Conca de Barberà i Baixa Segarra impulsa Vincles, un projecte que va néixer amb l’objectiu de multiplicar els espais grupals de vinculació, conversa i aprenentatge informal del català arreu del país, amb l’ambició d’aconseguir que no hi hagi cap persona que vulgui aprendre o parlar català que no tingui on o amb qui fer-ho. El programa, que per dur-se a terme necessita voluntaris (anomenats acompanyants), ha augmentat el nombre de participants i està complint amb escreix les seves expectatives. 


Concretament, cinquanta aprenents i dotze acompanyants es reuneixen un cop per setmana per conversar. Els espais de trobada són escoles o instal·lacions municipals de: l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet, Sarral i Solivella. De fet, aquestes poblacions faciliten que es dugui a terme el projecte, ja que cedeixen els espais de trobada i en difonen informació. 


Abans de començar les sessions setmanals, els acompanyants han rebut unes sessions de formació i disposen d’un espai de coordinació per compartir les seves inquietuds, experiències i resoldre dubtes. De fet, tots ells i elles valoren positivament les trobades i consideren que els aporta molta satisfacció comprovar que la seva col·laboració permeti aprendre la llengua a d’altres persones. Alhora, els i les aprenents agraeixen molt tenir aquest espai perquè els permet conversar i conèixer més la llengua i la cultura d’acollida. 


Aquest segon curs d’experiència ha permès augmentar el nombre de pobles on es duu a terme Vincles, i per tant, enfortir la cohesió social dels grups de conversa que s’hi han creat. Tanmateix, és important que tot el territori ajudi a construir el sentiment de pertinença col·lectiva parlant en català a aquestes persones de manera natural, en el teixit social i cultural on viuen, i no solament en aquests espais de conversa. 


Vincles vol contribuir a revertir la falta d’espais d’interacció en català provocada per les dinàmiques de desigualtat, racisme i segregació, reforçant el paper històric del català com a llengua de cohesió i ús social. I tot això ho fem de la mà de moltes entitats del territori català. I esperem que Òmnium Conca de Barberà i Baixa Segarra el curs vinent pugui estendre més encara aquest desig en altres municipis de la comarca.