‘Vel rera Vel’, l’espectacle sobre poemes de Joan Argenté, dijous al Zorrilla

Actualitat

[10/12/2004] Divendres, 10 de desembre, a partir de les 20.30 hores, el Palau Municipal d’Esports de Badalona acull la 54 edició de la Nit de Santa Llúcia – Nit de les Lletres Catalanes, convocada per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Badalona. L’edició d’aquest any ha estat acompanyada per una intensa programació cultural paral·lela i es presenta amb molt bones perspectives. Dos dels premis més prestigiosos –el Sant Jordi de novel·la i el Carles Riba de poesia– han vist augmentat significativament el nombre d’obres presentades.  La unitat del català i l’emprempta literària seran dos dels fils conductors de 54 Nit de Santa Llúcia, que tindrà un major ritme que en edicions passades. S’ha volgut donar al Palau Municipal un aire de ‘cabaret literari’, amb l’ànim de fer la vetllada més agradable i acollidora. La vetllada estarà presentada pels actors badalonins Oriol Genís i Marta Marco i comptarà amb les actuacions de Miquel Gil, exmembre d’Al Tall amb un creixent prestigi en l’àmbit internacional i de Cabo San Roque, grup instrumental mallorquí que farà la música d’ambient i que és un dels secrets més ben guardats del rock d’autor fet als Països Catalans. Albert Fibla, cantautor badaloní guanyador del premi Cerverí a la millor lletra en català, també actuarà a la festa. Els poetes Eduard Escofet i Josep Pedrals, dues de les noves veus més valorades dins la poesia catalana faran una ‘performance’. Tot això a banda d’altres sorpreses, que no es desvetllaran abans del dia 10 al vespre… En 54 edició de la Nit de Santa Llúcia s’entregaran 8 premis: el 45è Premi Sant Jordi , el 46è Premi Carles Riba , el 7è Premi Mercè Rodoereda , el 21è Premi Ferran Soldevila , el 25ns Premi Òmnium Ràdio i Televisió , el 18è Premi Memorial Joan B. Cendrós , el 15è Premi Joan Profitós , el 15è Premi Joan Maragall . Els el 31è Premi Joaquim Ruyra i el 42è Premi Josep Maria Folch i Torres , corresponents a la literatura infantil i juvenil, es van entregar el passat 28 de novembre en un acte previ, al Teatre Blas Infante. Aquest acte, en el qual va participar la Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils, forma part de la política de descentralització que s’aplica des de fa unes edicions. Més informació: Miquel Gil. Cabo San Roque. Albert Fibla. Oriol Genís. Marta Marco. Eduard Escofet. Josep Pedrals.

[07/12/2004] L’espectacle ‘Vel rera Vel’ sobre poemes de Joan Argenté s’estrena dijous, 9 de desembre, al Teatre Zorrilla de Badalona. Aquesta obra, està dirigida per Albert Ibàñez, i forma part dels actes previs de la 54 Nit de Santa Llúcia, que el divendres 10 de desembre es celebra a Badalona

Cal dir que bona part de les reunions per preparar la primera Nit de Santa Llúcia van tenir lloc a casa d’en Joan Argenté i la Concepció Carné i és bo recordar igualment que l’any 1975, Joan Argenté va ser guardonat, aquella mateixa Nit, amb el premi Carles Riba, de poesia, per la seva obra Seminocturn, semidiürn.

Ara que Badalona torna a acollir la Nit de Santa Llúcia, la comissió ciutadana que va ajudar a definir el programa d’actes de la Nit va valorar que ‘una bona manera de reconèixer el treball de totes les persones que durant molts anys han fet possible la celebració d’aquesta nit literària, és presentar un espectacle a partir dels textos de Joan Argenté’.

‘Una bona part de l’obra poètica de Joan Argenté té un component d’oralitat molt destacat: utilitza frases fetes, diàlegs i cançons. Aquest fet permet intentar bastir un espectacle a partir dels seus textos que vagi més enllà d’una simple lectura, ja que permeten ser dramatitzats’, valora Albert Ibàñez.

Amb aquesta intenció s’ha fet una tria de textos de la seva obra que fessin possible una interpretació dramatitzada. Inicialment s’han agrupat per temes: la infantesa, el jardí, Badalona, jo i els altres, les paraules, el sexe o el país. Feta la tria, s’ha intentat trobar un fil que els pogués relligar i dotar d’acció dramàtica. Han aparegut tres personatges: el narrador, l’actor i l’actriu.

Tant per acompanyar les cançons de Jacques Brel que va traduir el poeta,  i que s’inclouen en l’espectacle, com per donar un suport musical als textos, l’espectacle compta amb un grup musical, de tres instrumentistes i una vocalista. Aquest és un dels elements destacats de ‘Vel rera vel’. 

L’espectacle està interpretat per Míriam Puntí, Ramon Canals i Jordi Casasampere. La part musical, està dirigida per Martí Serra, i compta amb Albert Morales, Guillem Ibañez, Laia Porta i Maria del Mar Serra. 

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004