‘Tres dies a la presó’, una conversa entre Jordi Cuixart i Gemma Nierga
“No espero l’indult perquè Espanya no està preparada per donar-lo. I si arriba, serà una mala notícia per a Espanya perquè voldrà dir que es gira pàgina i no es resol el conflicte. I aquest problema s’ha de solucionar ara, no el podem passar a les properes generacions. Ja l’hem anat arrossegant durant molts anys. Havien dit que moltes coses no es podien fer, però les hem fet: votar l’1 d’octubre, per exemple. Qui diu que no podem fer un referèndum vinculant al segle XXI?”
Jordi Cuixart
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha rebut centenars de visites a la presó. Personalitats polítiques, activistes cultuals, periodistes, represalitats… han passat per les presons de Lledoners i Soto del Real per conversar i conèixer de primera mà la situació d’injustícia que viu Cuixart des de fa 16 mesos, privat de llibertat sense judici per exercir drets fonamentals com el dret a manifestaicó i reunió o el dret a la dissidència política entre d’altres. Una d’aquestes visites, la de la periodista Gemma Nierga, ara pren forma de llibre sota el títol ‘Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs’. L’editarà Rosa dels Vents (Plaza&Janés en castellà) i es publicarà el proper dijous 28 de febrer.
Cuixart-Nierga: un diàleg intens i pausat
En aquestes converses, mantingudes el 23 de novembre, el 5 de desembre i el 18 de desembre del 2018, Jordi Cuixart explica els seus orígens familiars i la seva trajectòria professional tant com a empresari com a activista i directiu d’Òmnium Cultural. A més, Cuixart parla de les experiències viscudes a les presons de Soto del Real i Lledoners i reflexiona sobre els fets ocorreguts el 20 de setembre (data de la manifestació davant la conselleria d’Economia), el referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència de Catalunya del 27 d’octubre del 2017.
El llibre és un intercanvi de visions i opinions entre la reconeguda periodista, Gemma Nierga, que no renuncia a expressar el seu punt de vista, a dialogar de forma pausada i a interpel·lar el seu interlocutor, Jordi Cuixart, en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2017.
Jordi Cuixart (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) va estudiar formació professional a l’Institut Escola Industrial de Sabadell. Va començar a treballar als setze anys en una fàbrica, fins que el 2003 va crear una empresa de maquinària de packaging. També va ser un dels impulsors de la fundació privada d’empresaris FemCAT. El 2010 va entrar a la junta directiva d’Òmnium Cultural, encapçalada per Muriel Casals, on va ocupar el càrrec de tresorer i posteriorment de vicepresident. El 2015 fou nomenat 10è president d’Òmnium, que avui és la principal entitat cívico-cultural de Catalunya amb 135.000 socis. Des del 16 d’octubre del 2017 es troba en presó preventiva acusat de rebel·lió per la manifestació del 20S a Barcelona i per haver promogut la participació al referèndum de l’1 d’octubre. A les portes del judici al Tribunal Suprem, organitzacions com Amnistia Internacional, Human Rights Watch o el PEN Internacional han demanat el seu alliberament.