Tot un honor, el llibre dels 50 anys del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Actualitat

Jordi Cuixart: “La presó és un indret que ens serveix per exemplificar la trajectòria de l’entitat: el compromís insubornable i incansable amb la cultura i la cohesió social”

Òmnium Cultural impulsa el llibre ‘Tot un honor’ en motiu dels 50 anys del Premi d’Honor, el guardó més prestigiós de les lletres catalanes a la trajectòria intel·lectual. Es tracta d’un llibre commemoratiu editat per l’entitat i Galàxia Gutenberg que compila els perfils de tots i cadascun dels premiats. A través de l’obra es pot copsar l’evolució i la història de les lletres catalanes, des del primer guardonat l’any 1969, Jordi Rubió i Balaguer -historiador i bibliòleg-, fins al darrer Premi d’Honor 2018, Quim Monzó -narrador i columnista-, passant per Vicent Andrés i Estellés, Mercè Rodoreda, Miquel Martí i Pol, Teresa Pàmies, etc. “Aquest projecte serveix per fer balanç de cinquanta anys de reconeixement a l’excel·lència i el compromís cívic i cultural”, diu el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al pròleg escrit des del centre penitenciari de Lledoners. “La presó és un indret que ens serveix per exemplificar la trajectòria de l’entitat: el compromís insubornable i incansable amb la cultura i la cohesió social”, afegeix.

Cinquanta persones d’àmbits molt diferents -llibreters, dramaturgs, lingüistes, editors, filòsofs…-, hi aporten el seu gra de sorra glosant l’obra i la trajectòria vital dels guardonats. El conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig i Gordi, retrata el poeta Pere Quart; Clara Queraltó, premi Mercè Rodoreda de contes i narracions 2017, repassa la distingida obra de l’alcoiana Isabel-Clara Simó; l’escriptora Tina Vallès evoca ‘Tots els colors del verd’ del cantautor i poeta de Xàtiva, Ramon Pelegero i Sanchis Raimon; l’escriptor sabadellenc, Roc Casagran, escriu sobre un altre sabadellenc il·lustre, Feliu Formosa; Josep Maria Espinàs, escriptor i cronista de viatges per excel·lència, queda immortalitzat al llibre de la mà del filòsof Xavier Antich; i la periodista i correctora, Bel Zaballa, condensa amb precisió la trajectòria de Manuel de Pedrolo, l’escriptor més prolífic de les lletres catalanes amb 128 obres publicades i també el més perseguit per la censura franquista. Cada perfil va acompanyat d’un retrat paisatgístic d’un lloc important a la vida de cada guardonat que conformen “un recorregut per la geografia de les lletres catalanes com a punt de partida per explicar la trajectòria dels Premis d’Honor”, com explica el president d’Òmnium Cultural.

El guardó del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l’any 1969 i es dona a una persona que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.  El llibre ja està disponible a les llibreries dels Països Catalanes i té una tirada inicial de 1.500 exemplars.