Tics poètics: “Jardí bàrbar XVI”, de Jaume Pont

Actualitat

Jardí bàrbar XVI

Posseir l’instant
Ara: més fonda la ferida,
més obert el món i el domini de l’aire.
¿Escoltes la música,
l’antiga harmonia de la pols i la pedra?
Diríeu que tot esdevé la imatge cega
d’un bosc desert, successió residual
de les vides i les morts. Diríeu.
Diria que les mans es fonen en el darrer
reducte de l’ombra,
ala sense ocell i vol sens ala. Diria.
Quasi la transparència muda del paisatge; el glatir del llavi,
la veu i l’eco, quasi la vexació d’un cel
perdent-se entre el carnatge dolç i fosc
de la garriga.
Quasi la mort:
oh memòria fugissera de l’instant!

Jaume Pont va néixer a Lleida el 1947. És poeta i professor de literatura a l’Estudi General de Lleida. La seva activitat assagística gira també al voltant de la poesia, amb punts d’interès molt diversos, des de la poesia postista fins a l’estudi de les noves generacions poètiques catalanes. La seva antologia La nova poesia catalana, feta amb Joaquim Marco, es converteix en la punta de llança de la seva pròpia promoció literària, la generació dels 80. També s’interessa per la narrativa del XIX, en especial per les formes breus, sobre les quals ha publicat diversos llibres i estudis.

Tot i aquesta tasca com a estudiós de la literatura, l’obra de Jaume Pont pren bona part de la seva força de la poesia. El 1976 ja havia publicat el seu primer llibre, Límit(s), i uns quants més veurien la llum fins al 1990, data de la publicació de la seva obra completa fins aleshores: Raó d’atzar. Poesia 1974-1989. Més tard, amb Vol de cendres, assoleix un dels reculls més intensos de la literatura catalana. Dedicat a la figura paterna, Pont s’enfronta al dolor des de la poesia i arriba a sobtar-nos per la profunditat dels seus plantejaments.

Ja el 2000, publica una antologia de poetes apòcrifs aràbigo-lleidatans, El llibre de la frontera, que és fins ara el seu darrer llibre de poesia. Tots aquells reculls li han valgut diversos premis, entre ells el Serra d’Or de la Crítica, dues vegades, i el Premi de la Crítica de Poesia Catalana. Ha estat també promotor de diverses iniciatives editorials i col·labora habitualment en premsa i en revistes literàries. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.