Som Escola a l’Ebre

Actualitat

Presentació de la plataforma Som Escola a Terres de l’Ebre

Després d’uns mesos de preparació el curs passat, i un cop en marxa el nou curs, fa uns dies es va presentar al Col·legi de Periodistes a Tortosa la constitució formal de la plataforma Som Escola a l’Ebre. La plataforma ja s’havia mobilitzat provisionalment per donar resposta a les agressions que ha patit la llengua catalana a l’escola els darrers anys. Ara s’ha volgut oficialitzar la seva existència al territori per passar d’una etapa reactiva a una de proactiva.
Igual que succeeix en el cas general a Catalunya, Som Escola a l’Ebre està formada per un conjunt d’entitats que, malgrat puguin defensar posicions diferents en altres temes relacionats en l’àmbit educatiu, comparteixen la voluntat de treballar en positiu per una escola catalana en llengua i continguts. Aquesta capacitat de sumar en allò que ens uneix, deixant de banda el que ens separa, és una estratègia que els darrers anys s’ha demostrat d’allò més efectiu a l’hora d’avançar en la consecució dels objectius que compartim la majoria de la societat. Per tant, és bo que en temes de gran transcendència siguem capaços de mantenir aquesta filosofia de treball.
Som Escola a l’Ebre compta amb l’adhesió dels principals sindicats d’ensenyament presents al territori (FE-CCOO, FETE-UGT, USTEC i SEPC), del Moviment de Renovació Pedagògica-MRP, del Marc Unitari de la Comunitat Educativa-MUCE, d’Amics i Amigues de la UNESCO i d’Òmnium Ebre. També comptem ja amb el suport de la seu de la Universitat Oberta de Catalunya-UOC i amb l’adhesió directa de diversos centres d’ensenyament i associacions de mares i pares d’alumnes. Esperem anar ampliant encara més aquesta llista.
La llengua no pot ser mai una arma partidista i ha de quedar fora de les tàctiques electorals. Una llengua, totes les llengües, és un patrimoni de la Humanitat que tenim l’obligació de llegar a les generacions futures. Perquè només a través de la conservació de la llengua podran elles accedir a tot el coneixement i el pòsit cultural que han acumulat les persones que les hauran precedit. Perdre aquesta herència, seria malbaratar un patrimoni que no podem desdenyar. Que els catalans parlem altres llengües, començant pel castellà, no només és cert si no que és una riquesa que no volem perdre. Però, en general, aquestes llengües tenen estats, alguns molt forts, que les defensen i protegeixen. El català només pot comptar amb el suport dels seus parlants, habituals o no, i de les administracions del seu àmbit lingüístic. Hi tenim una responsabilitat afegida.
L’escola és una de les poques eines potents de què disposem per recolzar la llengua catalana. I per això hem de defensar el model consensuat al nostre Parlament i no ens hem de deixar imposar normes interessades que provenen d’altres àmbits de decisió. Segur que el nostre model lingüístic és millorable, però ens correspon a nosaltres reflexionar i decidir les millores que calgui implementar. No és, ni podem deixar que sigui, competència de ningú més.
Som Escola a l’Ebre serà proactiva i estarà al costat de les famílies, dels professionals, dels centres i de les administracions que defensin el model d’escola que les ciutadanes i ciutadans de Catalunya ens hem donat a través de les nostres institucions.

Josep F. Moragrega
President d’Òmnium Ebre