“Sense Joan Fuster avui no lluitaríem plegats”

Actualitat

“Ras i curt, sense Joan Fuster avui no lluitaríem plegats. Tampoc hauríem entès que la llengua només se salvarà si se salva a tots els Països Catalans”. Amb aquestes paraules el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha obert l’acte d’homenatge a Joan Fuster que la Federació Llull ha organitzat aquest dilluns 8 de novembre a Barcelona. Coincidint amb el centenari del naixement de l’intel·lectual que va definir la idea dels Països Catalans, la federació que agrupa les tres principals entitats culturals ha volgut retre homenatge a l’escriptor de Sueca amb una vetllada l’espai Golem’S de Barcelona. Dirigit per Martí Torras, l’espectacle tribut ha estat conjunt a València i Palma de la mà d’Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, conjurant-se a “fer realitat els Països Catalans que Fuster va imaginar”. En un moment transcendental per la llengua, i per tant pels Països Catalans, “l’homenatge més important és la decisió de rellançar la Federació Llull, enfortint la relació entre les tres entitats, que ens compromet, i conjurar-nos per articular projectes compartits que ens permetran treballar millor per la llengua i per la cultura”, assegura la Federació Llull. 

“Consciència, complexitat i acció, això és Fuster; font de compromís. Com a societat civil organitzada el continuarem posant al servei de la llengua i la llibertat”, ha dit el president d’Òmnium Xavier Antich, i ha recordat que el pensament de l’escriptor de Sueca i la seva manera de mirar la realitat és plenament vigent.

Fuster no tenia orígens intel·lectuals ni cap vinculació familiar amb les lletres, però se li compten més d’un centenar publicacions. Enric Sòria, comissari de l’Any Fuster, ha glossat la figura de l’escriptor i activista, dues cares indissociables d’un personatge que va rebre atacs d’ultradreta per apadrinar iniciatives en favor de la llengua com el El Temps o els Premis Octubre. El cantautor valencià Xavi Sarrià, acompanyat de l’escriptora Clàudia Serra, experta en Fuster, i del poeta Josep Pedrals han reflexionat sobre l’obra i el llegat del de Sueca. Sarrià ha estat l’encarregat també de posar música a la vetllada amb tot un himne d’estima a la terra i d’homenatge a Guillem Agulló, Que no s’apaguen les estreles. I  tot plegat acompanyat també de la pintura en directe de l’il·lustrador bagend Quim Moya.