Seguit amb gran interès l’acte «La repressió i els drets civils»

Actualitat

Divendres, dia 12 d’octubre, va tenir lloc a Sort el debat “La Repressió i els Drets Civils”, organitzat per Òmnium Pallars, emmarcat en la campanya “Demà Pots Ser Tu” d’Òmnium Cultural, Fundació per la Pau, Associació Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans, Novact, Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

L’acte va ser presentat pel President d’Omnium Pallars, Quim Delgado, que va ressaltar els milers de persones que estan sancionades, condemnades o investigades per l’exercici dels seus drets per l’Estat Espanyol.

En aquest acte es va comptar amb la participació de Ferran Civit, Gabriela Serra, Jordi Fàbrega i, actuant com a moderadora, Carmina Castellví, membre de la junta d’Òmnium Pallars, que va introduir el debat presentant als convidats, tots ells activistes, i convidant a que donessin el seu punt de vista del retrocés del drets civils i polítics que actualment s’està vivint a l’Estat Espanyol

Jordi Fàbrega, pare d’un alumne de l’escola Albert Vives i portaveu de la Comissió de Suport a l’Escola Catalana a la Seu d’Urgell, explicà que tot va començar el passat 1 d’octubre, quan es van fer cinc minuts de silenci a l’escola del seu fill, a la Seu d’Urgell, com a mostra del rebuig a la violència. Seguidament, els pares de dos nens de guàrdies civils van posar una denúncia a l’escola i, posteriorment, se n’hi van sumar sis més juntament amb d’altres escoles de la Seu. Entre altres coses es denunciava que una classe de P3 es digués «Els Castellers»; també que les entrevistes amb els pares es feien en català i això ho consideraven delicte d’odi. Totes les causes han estat arxivades, però el procés ha durat tot un curs escolar.

Gabriela Serra, que va ser presidenta de l’Associació de Veïns de Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet, membre de les Brigades Internacionals de Pau a Guatemala, presidenta de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, membre d’Entrepobles, la Fundació per la Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Plataforma Pau i Democràcia i l’Assemblea Nacional Catalana, per la seva banda, va fer un repàs de totes les lleis que ha anat aprovant l’Estat Espanyol que, sense adonar-nos-en ens han estat minvant el nostres drets socials, polítics i col·lectius.

En Ferran Civit, parella de la consellera a l’exili, Meritxell Serret i membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils, així com ex- membre del Secretariat de l’ANC, ens va explicar els objectius de l’Associació, i les diferències entre les jurisdiccions espanyola i les europees, i de com la consellera, i els altres exiliats, es pot passejar lliurement per tot el món menys per Catalunya i Espanya.

L’acte va ser seguit per una vuitantena de persones.