(RE)VOLTA: Acollida i Acció comunitària per la Cohesió Social a Arbúcies

Actualitat

Òmnium Cultural impulsa que entitats locals promoguin el projecte de les (Re)revoltes.

Parteix dels 3 eixos del lema: LLENGUA, CULTURA i PAÍS, i l’eix de PAÍS incorpora una cosa tan necessària com la cohesió social. I, com que no és una cosa nova, vol recordar lluites i esforços que s’han fet per orientar i entomar el futur en les circumstàncies actuals. El país necessita una sacsejada que ens retorni la il·lusió i l’esperit de lluita i Òmnium té varis projectes en aquest sentit a més del (Re)Voltes, com el Lliures, el Sambori, l’escola Guillem Agulló, el Parla’m, entre d’altres.

En total, el mes de març es va programar una marató de 24 (Re)voltes a diferents barris i localitats de Catalunya. Hi van participar mes de 800 persones, 76 entitats enxarxades i 96 testimonis i representa haver doblat els resultats de l’any anterior. La Junta de La Selva interior va aprovar impulsar per primera vegada una (Re)volta a la Selva Interior i es va decidir Arbúcies sota el tema: “Acollida i acció comunitària per la cohesió social”. El dia 25 de març es va fer un recorregut per llocs significatius com la Plaça de la Vila, l’edifici de la biblioteca on hi havia l’escola d’adults i el servei de Català, l’antiga llar de jubilats on s’hi van trobar moltes associacions i s’hi van fer molts actes i davant de l’institut i les escoles.  Han participat en el projecte les següents entitats: Associació per la convivència i la cohesió social a Arbúcies (ACCSA) membre de la Coordinadora dONG, Associació de Jubilats d’Arbúcies, Consorci per la normalització lingüística (CPNL), Biblioteca d’Arbúcies, Institut Montsoriu i Associació de dones d’Arbúcies (ADA)

En les reunions preparatòries  es va veure que no n’hi havia prou en un recorregut d’un matí fet memòria de lluites i esforços passats. El dimecres 26 d’abril es van presentar unes conclusions. La prestació del material generat ha permès una rèplica de tardor.

Les conclusions s’han centrat en 3 àmbits:
– Llengua i cultura, amb el català com a llengua de cohesió social tot afavorint la participació en activitats culturals i interculturals. L’acció ciutadana i la institucional s’han de complementar. Es fa una crida al voluntariat per la llengua.
– Educació, valorant els centres acollidors i el suport de les aules d’acollida, reivindicant els recursos humans i materials adients i vetllant per oferir a l’alumnat més materials digitals en català.
– L’administració local ha d’afavorir la participació ciutadana afavorint la implicació d’entitats activant el Consell Municipal d’Acció Social esdevenint una taula per analitzar qualsevol tema que condicioni la convivència ciutadana i abordar temes com els diàleg intercultural i interreligiós, l’empadronament, els serveis, els conflictes de convivència ciutadana, entre d’altres.

L’acte de presentació celebrat al Museu Etnològic del Montseny La Gabella (MEMGA) el passat 5 d’octubre va comptar amb la participació de Carme Brugarola i Raimon Maideu, autors del llibre “Miralls sense marc. Interculturalitat al món” amb un debat conduït per Jordi Pujadas.