Reflexions sobre l’ús de la llengua al ‘Dimecres presentem…’

Actualitat

Aquest diumenge passat, els participants del programa “Quedem?” d’Òmnium Cultural que ens havíem inscrit a la visita a la Cooperativa d’Habitatge Cal Cases vam quedar, com sempre, a les nou del matí a la plaça d’Espanya. Vam fer camí cap a Santa Maria d’Oló per tal de poder conèixer aquest projecte i model de convivència, coincidint amb La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica.

El català em sedueix. 53 reflexions de Tallers per la Llengua per viure millor en català (Edicions 7dquatres), és un recull d’articles de diversos autors, membres de Tallers per la Llengua, publicats en mitjans de comunicació com El Punt, El Singular Digital o L’Escletxa. Tallers per la Llengua és una entitat que neix amb l’objectiu que els usuaris lingüístics del català el parlin còmodament i amb normalitat.

Com ha explicat David Vila i Ros, coautor i un dels impulsors del tallers, el nombre de parlants del català ha augmentat però en canvi ha disminuït el seu ús social. Això es deu, sobretot, a l fet que un 84% del catalanoparlants canvien de llengua si el seu interlocutor s’hi dirigeix en castellà. El tallers pretenen donar recursos a catalanoparlants i nouvinguts per viure el català amb normalitat, i acabar amb prejudicis com que és de mala educació parlar en català a algú que se’t dirigeix en castellà. David Vila i Ros ha destacat també que cal trencar amb la idea que el català és una llengua minoritària. Com ha apuntat, es troba entre les 100 llengües amb més parlants, de més de 6.000 que n’hi ha al món, i de les primeres pel que fa a presència a la xarxa.

En la mateixa línia, Rosa Calafat, lingüista i autora del pròleg, ha volgut reivindicar la importància de “viure el món en català”. Calafat ha parlat de les diferències culturals que es manifesten a través del llenguatge, sobretot en expressions i frases fetes, i ha avisat de com el contagi lingüístic està eliminant paraules catalanes úniques per adoptar formes més properes a les de la llengua espanyola, reduint així les diferències culturals.