Qui creus que forma part de la catosfera?
23/03/2007 (Redacció ÒC) Estudis internacionals demostren que el català és una de les llengües més utilitzades en la cultura dels blocs, els diaris personals a Internet. Alguns artífex de diversos blocs que actualment es troben en actiu a la xarxa van analitzar durant la sessió d’aquesta setmana d’Els Dijous de l’Òmnium el motiu d`aquest fenomen i quin futur li espera. La sessió va ser presentada per Roger Buch, membre de la Junta Directiva, que va fer una introducció a aquesta nova cultura dels blocs. En primer lloc, Marc Vidal, publicista i directiu d’empresa, va comentar que gràcies a una segona etapa de la xarxa s’han pogut crear aquests instruments que permeten a l’usuari crític i compromès traslladar allò que veu a la realitat, tant si és bo com dolent, a l`àmbit de la xarxa, la qual permet una gran difusió. D’altra banda, el periodista Daniel Solano ha parlat de la seva especialitat com a blocaire: els blocs polítics. El periodista ha comentat que aquest tipus de blocs permeten diverses aplicacions que abans eren gairebé impossibles: llegir detingudament les opinions dels representants polítics i adonar-se que molts d’ells s’expressen molt malament i sovint de manera contradictòria; la bidireccionalitat entre el blocaire polític i el lector; i l’oportunitat de conèixer gent amb unes mateixes afinitats polítiques o, fins i tot, professionals. “Egoisme, narcisisme, grafomania, teràpia virtual, autobombo, laboratori, mirall, calaix, addicció…” Tot això i molt més és el que són els blocs segons el filòsof i ciberescriptor Toni Ibañez, el qual ha criticat el fet que l’aparició dels blocs ha permès que n’hi hagi de molt dolents, però també ha contemplat com a positives les aportacions dels blocs de qualitat. Finalment, ha comentat que ell, com a escriptor del segle XXI, no pot obviar les noves tecnologies i que el fet de tenir el seu propi bloc li permet llibertat d`expressió, donar-se a conèixer, tenir més lectors i sentir-se reconegut pel seu treball. Tot i això, va assegurar que la gràcia principal d`un bloc és tenir visites i lectors i que en el moment en què en el seu bloc deixi d`haver-hi comentaris d`altre blocaires no dubtarà en tancar-lo.
Nació.catbusca els 200noms de la catosfera. Qui creus que ha de formar part de la llista?Fes-nos lateva proposta iaconsegueix un exemplar deNació.cat. En sortegem cinquanta!
Nació.cat!, el primer llibre de la col·lecció!
Nació.cat és la història d’un triomfcol·lectiu. El llibre, escrit pelperiodista Saül Gordillo amb la col·laboració de Vicent Partal, narraels fetsque van portar a aconseguir el .cat, el primer domini d’Internet querepresentauna comunitat lingüística.Un èxit de gran transcendència política i que va ser possible gràcies al’impuls de milers de ciutadans i a la complicitat d’algunesinstitucions. PeròNació.cat no només explica per primer cop les històries que hiva haverdarrere aquest èxit, sinó que també analitza el paper dels PaïsosCatalans a laxarxa i deixa clar que és clau apostar-hi pel nostre futur com a país.