(Re)voltes
El projecte (Re)voltes és un projecte que treballa per reforçar i incrementar la cohesió social i el sentiment de pertinença col·lectiu. El (Re)voltes esdevé una experiència cultural a través de la realització de passejades guiades en grup per barris o pobles. Aquestes tenen com a fil conductor els relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i processos de transformació social que hi tenen o hi han tingut lloc. Alhora, l’activitat és un espai de trobada i conversa entre participants amb diversitat d’edat, gènere, classe social, llocs i barris de procedència. En aquest es parla i es comparteixen les experiències i emocions viscudes i evocades en la ruta per tal de fomentar un reconeixement directe i des del tu a tu.
A través dels relats vivencials i de les històries quotidianes de la gent que hi viu, el projecte (Re)voltes dialoga amb la memòria viva i el present dels barris, tot reconeixent-ne les biografies personals i col·lectives, especialment d’aquelles veus i experiències menys hegemòniques i presents en el relat de país.
El projecte té la voluntat de promoure un canvi de mirada sobre barris segregats, desmuntant-ne l’estigmatització territorial i social, actualitzar l’imaginari de la societat catalana i reforçar el teixit associatiu i comunitari a partir de la interacció, el coneixement i reconeixement mutu.
DES DE LES (RE)VOLTES...
CATALUNYA CONTEMPORÀNIA.
Memòries i oblits
Es facilita un espai per reivindicar les veus menys escoltades i restituir la memòria per recrear un nosaltres compartit, viscut i generat des de les diverses realitats socials que teixeixen el país actualment.
EXPERIÈNCIES, SABERS I TRAJECTÒRIES SITUADES
S’entra en diàleg amb la història popular i quotidiana del territori i dels participants, valorant i fent un reconeixement de la biografia personal i col·lectiva. Amb el coneixement situat es posa rellevància a les trajectòries de vida darrere de cada relat i de cada testimoni.
COMUNITATS IMAGINADES. La importància del relat del nosaltres
Es vol lluitar contra un fenomen es coneix com a esquismogenesis, que consisteix a transmetre la imatge que un segment social és de certa manera, fins que, de forma inconscient s’hi converteix. Per això possibilita espais per a la regeneració de l’autoconcepte estigmatitzat i la construcció d’un imaginari col·lectiu amb nous referents i amb sectors de la població amb els que ara mateix estem allunyats.
JUSTÍCIA CULTURAL, HISTÒRICA I IDENTITÀRIA
Es vol promoure la interrelació entre catalanoparlants habituals i persones que comencen a ser-ho. És per això que les (Re)voltes vetllen per permetre generar un espai de diàleg en llengua catalana entre tota la gent que hi participi.