Projectes

Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

7a edició

Guanyadora 2023

La mestra i la Bèstia

Imma Monsó
Editorial: Anagrama

Setembre de 1962. Una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Ella volia un poble, una feina i una casa des d’on veure caure la neu. Darrere deixa una infantesa marcada per l’enigmàtica activitat del pare i per l’original educació rebuda d’una mare dividida entre l’impuls irresistible d’apartar la filla de les consignes del Règim i la por d’aïllar-la excessivament de la normalitat imperant.

 

La càndida Severina, desconeixedora dels hàbits de convivència en un entorn rural i de les marques que la Història ha deixat en els habitants, encaixarà les peces que la lliguen al passat col·lectiu gràcies al sentit comú de la Justa i a la complicitat d’un home fascinant amb qui mantindrà una passió deliciosament unidireccional. També descobrirà, horroritzada, que no n’hi ha prou amb la discreció i l’afabilitat perquè una comunitat ens deixi en pau.

Obres finalistes

La mestra i la Bèstia

Imma Monsó

A casa teníem un himne

Maria Climent

Una vegada va ser estiu la nit sencera

Elisabet Riera

Selecció 2023

6a edició

Guanyadora 2022

RÀBIA

Sebastià Alzamora
Editorial: Proa

Sota una anècdota aparentment intranscendent, la novel·la de Sebastià Alzamora desplega una mirada nova sobre una realitat concreta que se supera a si mateixa per compondre un fresc del qual es desprèn una reflexió sobre la banalitat del mal.

Obres finalistes

Les altures

de Sebastià Portell

Ràbia

de Sebastià Alzamora

Al llac

de Maria Barbal

Selecció 2022

5a edició

Guanyadora 2021

JUNIL A LES TERRES DELS BÀRBARS

Joan-Lluís Lluís
Editorial: Club Editor

Junil aconsegueix “atrapar el lector des de la primera línia” amb un relat que és, alhora, una rondalla explicada de manera aparentment senzilla i transparent. Un llibre “de viatges amb personatges que apareixen i desapareixen”, ambientada en l’època de l’Imperi romà, i que s’explica a partir d’un narrador “lliure i contemporani” que permet “entrar i sortir de la història, ensenyar les bambolines de la narració i fer prendre consciència als lectors que si algú pensa alguna cosa que li agradaria que li hagués passat i l’explica com si ho hagués fet, no tan sols s’ho passarà bé el narrador sinó també el públic lector”. 

Es tracta de la primera vegada en la història del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any que el jurat entrega el premi per unanimitat.

Obres finalistes

Terres Mortes

de Núria Bendicho

Junil a les terres dels bàrbars

de Joan-Lluís Lluís

El primer emperador i la reina Lluna 

de Jordi Cussà

Selecció 2021

4a edició

Guanyadora 2020

BOULDER 

Eva Baltasar
Editorial: Club Editor

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? I què farà, ella, a la gàbia?

Dos anys després de Permagel i d’un viatge a través de mitja dotzena de llengües, l’obra de Baltasar torna a atracar entre nosaltres amb una heroïna com només sap crear-les ella: camuflada amb un nom geològic —el de les roques solitàries enmig del mar— i perfectament intractable, si no fos que caus als seus peus.
 

Obres finalistes

La drecera 

de Miquel Martín i Serra

Boulder

d’Eva Baltasar

La drecera 

de Sebastià Perelló

Selecció 2020

3a edició

Guanyadora 2019

L’ESPERIT DEL TEMPS

Martí Domínguez 
Editorial: Proa

L’esperit del temps va fer que un metge austríac s’interessés pel desenvolupament de les teories darwinistes. L’esperit del temps va fer que pensés a aplicar els estudis sobre el comportament animal al progrés de l’espècie humana. L’esperit del temps va fer que posés les seves investigacions al servei d’una política. L’esperit del temps el va convertir en un puntal de les teories que fonamentaven les pràctiques nazis. L’esperit del temps el va situar en el front de l’Est en la guerra contra els russos. L’esperit del temps no va impedir que a principis dels setanta aquest científic nazi rebés el Premi Nobel de Medicina. Una novel·la que reflexiona sobre les foscors més inquietants de la naturalesa humana.

Obres finalistes

Canto jo i la muntanya balla

d’Irene Solà

L’esperit del temps 

de Martí Domínguez

Sis nits d’agost 

de Jordi Lara

Selecció 2019

2a edició

Guanyadora 2018

APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES

Marta Orriols  
Editorial: Edicions del Periscopi

La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l’instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent extingida.

Obres finalistes 

La memòria de l’Oracle

de Pere Joan Martorell

Aprendre a parlar amb les plantes

de Marta Orriols

Sobre la terra impura 

de Melcior Comas

Selecció 2018