Presentació oficial del projecte d’Òmnium Escoles en Xarxa

Actualitat

25/04/2007 (Redacció ÒC) La situació actual del món artístic visual català va ser l`eix d`un debat a la Seu Nacional d`Òmnium. L`acte comptà amb la presència de l`artista i comissària d`art Clara Garí; dels artistes visuals Josep Asunción i Gemma Guasch; i del director i fundador de la revista BonArt, Ricard Planes. En el decurs de l`acte es van debatre diversos aspectes de la situació actual, entre els quals la concepció global de l`art o com la globalització pot afectar l`art català. Sobre la proximitat de la ciutadania a l`art, Ricard Planes assegurà que “l`art és societat i els artistes, ciutadans”, mentre que Clara Garí afirmà que, malgrat tot, “l`art segueix allunyat de la majoria de la gent”.

11/05/07 (Redacció ÒC)
Aquesta setmana s’ha presentat oficialment el projecte d’Òmnium Escoles en Xarxa a la Seu Nacional de l’entitat. Van intervenir-hi Vicent Partal, director del diari digital Vilaweb; Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural; Carme Alcoverro, directora de la revista Escola Catalana i d’Escoles en Xarxa; i Ernest Maragall, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Escoles en Xarxa és un projecte de periodisme digital que vol reflectir la realitat de l’escola des de l’arrel i en la llengua comuna. Es basa en un sistema de blocs en línia en què alumnes de diversos centres van penjant cròniques i notícies sobre les activitats que duen a terme. També inclou un fòrum de debat i d’intercanvi d’experiències entre els mestres i professors que hi participen. L’objectiu principal del projecte és crear una xarxa virtual entre els centres de secundària i primària.

Jordi Porta va destacar la importància d’Escoles en Xarxa perquè fomenta la comunicació entre alumnes de tots els punts del territori de parla catalana. Per la seva banda, Carme Alcoverro va posar alguns exemples d’estudis i treballs d’investigació duts a terme per alguns centres escolars i difosos a través d’Escoles en Xarxa. A més, va agrair els esforços de Vilaweb per proporcionar tota la plataforma tecnològica necessària per tirar endavant el projecte.

‘Poques vegades ens hem trobat en situacions tan gratificants pel que fa a la introducció del periodisme en l’educació’, va comentar Vicent Partal, que, a més, va explicar la importància que els alumnes entenguin la dinàmica del periodisme. Finalment, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, va valorar positivament els objectius del projecte i va animar els impulsors a introduir el projecte als 1.230 centres educatius que hi ha a Catalunya.

Després de l’acte oficial, es va dur a terme una jornada didàctica per als representants de totes les escoles de primària que aquest curs han participat en el projecte.