Òmnium Vallès Nord – Cingles de Bertí recorda l’exili de les tropes republicanes
L’historiador Josep M. Solé i Sabaté va ser l’encarregat d’inaugurar l’exposició La Retirada amb una conferència
El passat dijous 13 de febrer, coincidint amb la data exacta de la fi de la guerra civil, ara fa 75 anys, Òmnium Vallès Nord – Cingles de Bertí va oferir una conferència sobre la retirada i l’exili, a la biblioteca de Caldes de Montbui. El conferenciant convidat fóu Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i especialista en la Guerra Civil i la postguerra.
Amb l’assitència de més d’un centenar de persones, va iniciar l’acte el regidor de cultura de Caldes, Josep Gallart. Aurora Vela, coordinadora d’Òmnium Vallès Nord – Cingles de Bertí, va presentar aquesta nova secció d’Òmnium al públic i socis de Caldes. Remei Picart, presidenta d’Òminum Vallès Oriental, va presentar l’exposició fotogràfica La Retirada, que està fent un recorregut per la nostra comarca i actualment es pot veure a la biblioteca de Caldes. Als plafons originals, cedits per l’associació Prats Endavant, de Prats de Molló, la secció local d’Òmnium hi ha afegit una presentació original en la que els plafons pengen de troncs d’arbres, que simbolitzen el bosc que els exiliats van haver de travessar fugint durant la retirada.
En Josep Maria Solé i Sabaté, va començar la seva conferència fent un repàs dels exilis catalans anteriors a la Guerra Civil des del 1714 fins a la dictadura de Primo de Rivera. A continuació va parlar de l’exili conseqüència de la Guerra Civil espanyola. Va donar detalls sobre els diversos punts per on van passar la frontera francesa els exiliats i les condicions duríssimes en què es produí. Va parlar de com les autoritats franceses es van veure desbordades per la gran quantitat de refugiats tan militars com civils i de com van organitzar camps de concentració a les platges del Rosselló per gestionar aquesta situació. Les dades oficials franceses donen una xifra de 470.000 refugiats, dels quals es calcula que la meitat eren catalans. Tenint en compte que la gran majoria no van poder tornar a causa de la duresa de la repressió franquista i de la extraordinària durada de la dictadura, la conclusió a la qual arriba l’historiador és que aquest exili va significar, un buit sense precedents per a la societat catalana.
Per tancar l’acte es va anunciar un nou acte dins el cicle de La Retirada, que consistirà en la presentació del llibre Ignorades però desitjades, el proper dia 19 de febrer a les 20h. també a la biblioteca de Caldes. L’exposició i conferència sobre La Retirada serà a la biblioteca de Sant Feliu de Codines durant el proper mes de març, organitzat per Òmnium Vallès Nord – Cingles de Bertí.