Òmnium Tarragonès ha duplicat els grups d’aprenentatge de català per aquest curs
L’entitat ha creat 11 grups de Vincles amb una trentena de voluntaris i més d’un centenar d’aprenents
Òmnium Tarragonès ha passat de 5 a 11 grups de Vincles durant el present curs 2024/2025. Aquest increment respon tant a l’augment de la demanda d’espais d’aprenentatge de català per a nous parlants com a l’aposta de l’entitat per la promoció de la llengua. A més a més, la col·laboració amb les AFA i les escoles ha permès que el projecte s’estengui més enllà del centre de Tarragona i de Bonavista, on l’entitat ja havia creat grups l’any passat. Fruit d’aquesta col·laboració amb la comunitat educativa, s’ha aconseguit crear grups d’aprenentatge de la llengua al Serrallo, Sant Salvador i Riu Clar.
Des del seu naixement l’any 2022, Vincles ha demostrat ser una eina essencial per promoure l’aprenentatge i l’ús de la llengua, així com la creació de vincles socials entre catalanoparlants i aprenents de la llengua, ja que aquesta iniciativa vol donar resposta a la creixent necessitat d’aprendre i millorar el català, alhora que contribueix a enfortir la cohesió social i el sentiment de pertinença col·lectiva.
“Actualment, 2,3 milions de persones volen aprendre o millorar el català, però no poden fer-ho per falta d’oferta formativa, segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics”, ha assegurat el president de l’entitat, Xavier Antich, que també ha afegit: “No podem assolir la normalització del català si milions de persones no tenen el dret d’aprendre’l, la llengua ha de ser un element de connexió i vincle, i cal que l’administració posi els recursos de forma urgent per garantir l’accés a l’aprenentatge a tothom”.
Grups de conversa per aprendre català i crear vincles
El projecte Vincles s’organitza en petits grups on es prioritza l’aprenentatge quotidià de la llengua. Aquests espais estan dissenyats perquè les persones que volen aprendre català puguin practicar-lo de manera informal amb catalanoparlants, superant així la manca de contextos on fer servir la llengua. L’objectiu és que els participants conversin sobre temàtiques d’interès mutu i adquireixin vocabulari i expressions útils per a la seva vida diària.
Els grups es troben de manera setmanal durant el curs, i les sessions són dinamitzades per voluntaris que, sense necessitat d’experiència prèvia, reben formació específica per poder acompanyar els aprenents en aquest procés. Les trobades es duen a terme en entorns flexibles i còmodes per a tothom.
Col·laboració amb el teixit associatiu
Vincles és un projecte d’implicació col·lectiva que compta amb la col·laboració de nombroses entitats i cooperatives com el grup de recerca Equiling-CAT (UOC), la Comissió de Formació ACOF i set entitats i cooperatives del territori: AGAPE, L’Etnogràfica, Quatre Cantonades, Marges, La Bastida, Lo Relacional i Associació Atzavara-Arrels. A més, rep el suport de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Esplais Catalans, el Voluntariat per la Llengua i el Consorci per la Normalització Lingüística. En el cas de Tarragona, a més a més, Òmnium fa anys que col·labora amb la CAL per desenvolupar el projecte.