Òmnium s’omple de gom a gom en el primer debat del cicle sobre nacions sense estat

Actualitat

,,,

La sala d’actes d’Òmnium Cultural ha quedat petita per presenciar la inauguració del cicle sobre nacions sense estat que organitza l’entitat cada dijous des del 9 de febrer a l’1 de març. Així, l’acte, que ha servit per conèixer a fons el passat i el present d’Escòcia després que el primer ministre Àlex Salmond hagi convocat un referèndum d’independència de cara al 2014, ha congregat més d’un centenar de persones.

Les intervencions han anat a càrrec dels professors de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, John Etherington i Jordi Argelaguet. El primer ha fet un recorregut extens i precís sobre la història d’Escòcia, des d’arribada de Thatcher al govern britànic fins al referèndum d’autonomia d’Escòcia de 1997. Tot seguit, el professor Jordi Argelaguet ha explicat  els canvis en el sistema polític que havia tingut Escòcia des de l’assoliment de la devolution i ha exposat quin era el camp que s’obria amb la convocatòria del referèndum d’independència. 

Un cop acabades les exposicions s’ha iniciat un torn de paraules moderat pel professor de la URL i membre de la Junta Directiva, Joaquim Colominas. Les intervencions del públic han anat enfocades a plantejar els escenaris que hi hauria un cop Escòcia fos independent. El cicle continua la setmana vinent amb el cas de Flandes.

16 de febrer: FLANDES
Una nació que defensa la seva identitat i que aspira a una major llibertat política.
Marc Gafarot, autor de La mort de Bèlgica
Dolors Genovès, periodista de TV3, autora del documental "Adéu, Espanya?”

23 de febrer: QUEBEC
De la presa de consciència nacional, als referendums de 1980 i 1995. L’experiència de la via secessionista.
Josep Sort, professor de Ciència Política a la URL
Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la UPF

1 de març CATALUNYA
El reconeixement i autogovern de Catalunya en el segle XXI. Una perspectiva comparada.
Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política a la UPF