Òmnium se suma al manifest de la PDD de rebuig a la legitimitat del TC
El passat dijous 5 de març, els 753 socis d’Òmnium a Osona, estaven convocats a la celebració de l’assemblea general ordinària anual de l’entitat. El president, Jeroni Vinyet va destacar sobretot que aquest passat 2008 s’han fet més activitats que mai, amb la implementació del projecte Quedem de cohesió social, i el cicle d’actes culturals de Els Dijous de l’Òmnium. També es va destacar el gran èxit de la Marxa dels Vigatans del 10 de setembre, i la continuïtat d’altres projectes com les parelles lingüístiques o l’ajut a la promoció cultural a través de premis literaris, la Flama del Canigó, i altres ajuts a entitats. A nivell econòmic, el tresorer Josep Castanyer va explicar els comptes de l’any 2008, i va presentar el pressupost del 2009, documents que estan a la disposició de tots els associats, uns socis que en només un any han passat de 600 a més de 750. Per Vinyet, aquest creixement és fonamental, ja que en l’actual context econòmic aquest any es rebran moltes menys subvencions i s’han de continuar fent els mateixos actes amb menys diners, i això es basa en bona part amb les quotes dels socis. Destaca també que es va crear una segona vicepresidència per donar suport al president, el càrrec l’ocuparà el taradellenc Toni Reig, que ja era vocal a Osona i membre de la Junta Directiva Nacional. Ivonne Grilley, també membre de la Junta Directiva Nacional, va fer una intervenció lloant el dinamisme i bon funcionament de l’entitat a Osona, i destacant un nou projecte ideat per la Junta d’Osona enfocat a impulsar unes jornades anuals itinerants sobre el món de les noves tecnologies i el catalanisme. Finalment, el torn de precs i preguntes va ser capitalitzat per la posició i el suport d’Òmnium envers la plataforma Deu mil a Brussel•les per l’autodeterminació.
Òmnium Cultural, representat per Jordi Porta i altres membres de la Junta, han participat aquest matí a l’Ateneu Barcelonès a la presentació del manifest “En defensa del dret de decidir de la nació catalana, rebutgem la legitimitat del Tribunal Constitucional espanyol”. El promotor del la iniciativa és La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i Òmnium Cultural consta és una de les entitats sotasignandes. El manifest coincideix amb la posició que ja ha manifestat Òmnium al llarg del darrer any a través de la campanya Junts! per Catalunya.
El manifest denuncia el “frau a la voluntat popular” que representarà la sentència sobre l’Estatut, ja que aquest text fou aprovat pel poble de Catalunya en referèndum i, en canvi, “amb aquesta sentència, l’opinió de 12 jutges designats exclusivament pel PSOE i el PP s’imposarà arbitràriament contra la veu de la ciutadania i les institucions catalanes.”
Per una altra banda, també s’exposa “la situació d’ofegament que viu el nostre país” a causa de la crisi econòmica que patim i que, en el cas de Catalunya, es veu agreujada per l’espoli fiscal i la manca de finançament.
El manifest acaba amb una crida a la ciutadania, a les institucions catalanes, a les forces polítiques i al Govern de la Generalitat “perquè, cadascú des de la seva responsabilitat individual i col•lectiva, emprengui amb fermesa, valentia i ambició el camí cap a un nou horitzó polític de llibertat, justícia i benestar per al nostre país.”