Òmnium reivindica un Projecte Nacional més enllà de l’Estatut

Actualitat

23/03/06 (Redacció ÒC) Ramon Guardans, en representació de l`Institut Cambó, i Jordi Porta, en representació d`Òmnium Cultural, van signar el 23 de març un conveni de col·laboració. Segons aquest acord, l`Institut i Òmnium cooperaran conjuntament en favor de la llengua i cultura catalanes, així com en la realització d`activitats conjuntes de divulgació dels clàssics grecs i llatins en la nostra llengua. En aquest sentit, l`acord preveu una major cooperació entre la Fundació Bernat Metge i Òmnium pel que fa a la realització de conferències i activitats per a la difusió dels autors clàssics. El 8 de març Òmnium va signar un conveni amb l`Ajuntament de Premià de Mar. El conveni el van subscriure lŽalcalde, Jaume Batlle, i el president dŽÒmnium Cultural, Jordi Porta, que va explicar que els espectacles teatrals d`aquest municipi passen a formar part del programa d`avantatges per als socis de l`entitat. L`objectiu de l`acord és fer més accessible la cultura, en aquest cas teatral, a la ciutadania, i difondre els valors culturals al major nombre possible de persones. 

28/03/06 (Redacció ÒC)

En un acte a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona Òmnium Cultural va presentar l’acte Estatut i projecte nacional, el 27 de març. Isidor Marí, Josep M. Terricabras, Eva Pons, Ramon Tremosa i Jordi Porta van ser els ponents d’aquest acte que va aplegar prop de 300 persones. Tots els ponents van apel·lar a la unitat política del Parlament assolida el 30 de setembre passat i van lamentar que aquesta s’hagi esfumat en el procés de negociació del nou Estatut.
Marí va destacar que ‘ha de ser la democràcia la que s’adapti a la realitat i no la realitat la que s’adapti a la Constitució’ i va afegir que ‘l’Estatut evidencia el problema d’Espanya’.
Terricabras va dibuixar el procés de negociació, i va posar especial èmfasi en el trencament de la unitat política del Parlament.
Per la seva banda, Eva Pons va fer una comparació del redactat sorgit del Parlament i del que es votarà recentment a les Corts espanyoles. Per a l’advocada la rebaixa del contingut del redactat és sensible, especialment en matèria lingüística.
En un pla econòmic, Ramon Tremosa, va criticar la no publicació de les balances fiscals per part de l’Estat espanyol, situació que, segons el seu parer ‘ha condicionat des d’un començament la negociació’. L’economista també va afirmar que se li fa ‘difícil’ veure avenços clars entre l’Estatut del 1979 i el que s’està negociant actualment.
Jordi Porta va conclure l’acte i va criticar que ‘els interessos de partit han prevalgut per sobre dels interessos del país’ en la negociació de l’Estatut. Per al president d’Òmnium ‘s’ha perdut una oportunitat’. Porta també va manifestar que des de l’entitat es treballarà per informar la ciutadania sobre l’Estatut i que, amb aquesta finalitat, s’ha creat l’Observatori de l’Estatut.

www.observatoridelestatut.net

L’acte va servir també per presentar l’Observatori de l’Estatut, un espai virtual d’informació i reflexió sobre el projecte de nou Estatut. A partir de les opinions d’experts reconeguts, de taules comparatives i dels argumentaris de l’entitat, Òmnium Cultural vol fomentar una lectura àgil i crítica de l’evolució dels sis punts essencials del text estatutari: nació, competències, finançament, drets històrics, llengua i acció exterior i així donar eines a la ciutadania per poder prendre una decisió responsable a l’hora de votar en el referèndum.


Llegir la intervenció d’Isidor Marí a l’Aula magna (pdf)

Llegir la intervenció de Jordi Porta a l’Aula magna (pdf)