Òmnium reivindica la figura de Joan Fuster
El proper divendres 4 de maig, a les 19.30h a l’Ateneu Igualadí, Òmnium-Anoia ha programat una conferència que, sota el títol ‘Les moltes cares de Joan Fuster, pretén reivindicar la figura d’aquest pensador valencià. La conferència anirà a càrrec del periodista valencià Xavier Aliaga, expert en Joan Fuster.
Joan Fuster va nàixer a Sueca i va viure entre el 1922 i el 1992. Referent cívic i assagista extraordinari, és autor d’obres que han esdevingut bàsiques en la nostra cultura, com ara Nosaltres, els valencians (1962), premi Lletra d’Or 1963. La seua tasca com a escriptor i divulgador ens deixà una vasta i exuberant obra en diferents camps del coneixement. Un llegat literari i intel·lectual monumental que el van convertir en una figura clau per a entendre’ns com a poble. Fou distingit, entre altres guardons, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983). A títol pòstum, el Consell de la Generalitat Valenciana li concedí l’Alta Distinció al Mèrit Cultural.
Xavier Aliaga és periodista i escriptor. Actualment, és responsable de cultura del setmanari El Temps, columnista de Levante-EMV, El Punt-Avui i La Veu del País Valencià, a més de contertuli d’Onda Cero i Popular TV. Abans d’això, ha fet diversos treballs relacionats amb la comunicació cultural, en campanyes per a Obrint Pas o Feliu Ventura. Recentment ha publicat la novel·la Les quatre vides de l’oncle Antoine (Angle editorial) amb la qual ha guanyat el XXVII Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler
Aliaga també és el responsable de l’antologia Fuster per a ociosos, publicada per Sembra Llibres el 2017. Es tracta d’una compilació bàsica i imprescindible, per condensar la mirada única que atresorava el mestre de Sueca. Literatura, futbol, creació, festes, llengua, rock, poesia, país, joventut, pintura, filosofia o, per descomptat, política, conformen aquesta original antologia concebuda a còpia de fragments com flamerades.
L’acte serà presentat per Emili Morales, professor de l’institut de Vilanova del Camí i compta amb la col·laboració del Casal Popular el Foment, Llibreria Llegim…?, l’Ateneu Igualadí, la Biblioteca Central d’Igualada i Sembra Llibres.