Òmnium recorrerà l’arxivament de la querella criminal contra el rei emèrit que blinda la impunitat del monarca

Actualitat

 

Marcel Mauri: “Primer el PSOE va ajudar a fugir el rei i ara el Suprem es nega a investigar la corrupció de la monarquia espanyola. El règim es protegeix” 

Barcelona, 15 de febrer de 2021 – Òmnium Cultural presentarà un recurs de súplica davant el Tribunal Suprem després que els magistrats liderats per Manuel Marchena hagin decidit no admetre i arxivar la querella criminal contra el rei emèrit que l’entitat presidida per Jordi Cuixart va presentar el passat 3 de juliol. Òmnium denuncia una nova maniobra dels poders de l’Estat per blindar la impunitat de la monarquia espanyola i, en paraules del vicepresident Marcel Mauri, “el Suprem evidencia el que ja sabíem: el règim es protegeix”. “Primer el PSOE va ajudar a fugir el rei i ara el Tribunal Suprem es nega a investigar la corrupció de la monarquia espanyola”, ha afegit, “l’única República possible és la catalana”.

L’entitat considera insuficients els arguments presentats pel Suprem per arxivar la querella 8 mesos després de ser presentada. En primer lloc, Òmnium Cultural vol deixar clar que la querella es fonamenta en informacions i fets contrastables, com els comunicats emesos directament des de la Casa Reial espanyola, i en cap cas es redueix a informacions de premsa com al·lega el Suprem. L’entitat, a més, denuncia la doble vara de mesurar que aplica el tribunal quan diu que “una notícia per si sola no legitima convertir el relat periodístic en un relat de fets” que pugui acabar amb un procediment penal però, en canvi, sí que ho dona per vàlid en querelles presentades per l’extrema dreta a partir de retalls de diari, piulades o cançons que s’arriben a castigar amb penes de presó. 

D’altra banda, la resolució emesa avui pel Tribunal Suprem, a parer d’Òmnium Cultural, reforça la impunitat i blinda un cop més la família reial espanyola davant els tribunals. La interlocutòria notificada avui no ha volgut entrar en la discussió sobre la inviolabilitat del rei emèrit en el moment dels fets, posicionant-se amb la fiscalia o amb el plantejament d’Òmnium Cultural. El Tribunal Suprem directament evita el debat sobre aquesta qüestió i en conseqüència obstaculitza poder recórrer a altres tribunals com el Constitucional i el Tribunal d’Estrasburg per qüestions relacionades amb la vulneració de drets fonamentals. D’aquesta manera, novament els poders de l’Estat tanquen files i impedeixen que la societat civil fiscalitzi els poders de l’estat i lideri una investigació sobre els presumptes delictes de corrupció del rei emèrit.