Òmnium recorda Lluís Companys

Actualitat

Aquest matí s’han presentat les activitats per al proper dia 23 en una roda de premsa a la seu d’Òmnium Baix Camp. Els organitzadors reivindiquen el respecte per la llengua i denuncien l’augment del racisme anti-català.

 

El passat divendres 15 d’octubre, amb motiu del 70è aniversari de la mort de Lluís Companys, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Mataró van organitzar l’acte acadèmic institucional del Memorial Companys, en què Raül Digón va oferir la conferència Els processos contra Lluís Companys i Jover a la immediata postguerra (1939-1940).

En la conferència, Digón (lletrat del Memorial Democràtic i professor de la Universitat de Barcelona) va exposar les característiques fonamentals dels processos a què va ser sotmès l’expresident de la Generalitat, explicant també el context històric, i va procedir a fer una valoració de l’estat actual de la qüestió.

Lluís Companys i Jover va ser sotmès a dos processos. El primer, el procés per responsabilitats polítiques, l’any 1939, va comportar la incautació dels seus béns, basant-se en acusacions falses i una biografia política inventada plena de barbaritats. El segon procés va ser el consell de guerra que el portaria a la mort. En aquest procés, que va tenir lloc entre el 3 i el 14 d’octubre de 1940, es va jutjar Companys en base a un sumari irrisori, utilitzant informes també falsos i amb testimonis que comprenien membres de la falange, exguàrdies civils i persones vinculades al franquisme. El dia 14 d’octubre, un consell de guerra integrat per persones sense cap coneixement jurídic, el va declarar culpable d’un delicte d’adhesió militar per la seva fidelitat a l’Estat Republicà i se’l va condemnar a mort. En el moment de la seva execució, que va tenir lloc a l’aleshores presó militar del Castell de Montjuïc, el dia 15 a les 6 del matí, Companys va pronunciar les seves conegudes paraules “Per Catalunya”. Amb tot, l’expresident va morir sense guardar rancor, confiant en què la Història jutjaria a qui hagués de jutjar.

Raül Digón va acabar la seva conferència reflexionant sobre si hem fet prou per a reparar els danys que va sofrir la figura de Companys. Malgrat que fa tres dècades que Catalunya torna a tenir autogovern i que s’ha aconseguit un escenari propici per a recuperar la memòria històrica, el judici de Companys encara no ha estat pròpiament anul·lat i el seu debat segueix obert.  Amb paraules de Digón, “ja és hora de tancar el tema i poder passar pàgina”.