Òmnium lliura el 45è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Josep Maria Benet i Jornet
L’acte començarà a les 19h a la seu nacional d’Òmnium Cultural i servirà per presentar un llibre que analitza les dificultats que es van trobar les dones de principi del segle XX i la seva perseverància per assolir el dret a sufragi.
Òmnium Cultural ha lliurat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptor i dramaturg, Josep Maria Benet i Jornet. L’acte de lliurament, que ha comptat amb les glosses de Joaquim Molas, i Joan-Lluís Marfany i d’Enric Gallén, ha estat un homenatge merescut a la tasca incansable del premiat en l’àmbit del teatre contemporani català des de la seva primera obra premiada l’any 1964 que portava per títol Una vella, coneguda olor
En el seu parlament, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha lloat la trajectòria de Josep Maria Benet i Jornet, de qui ha destacat la seva capacitat per construir i renovar la cultura catalana contemporània lligant rigor, constància, compromís amb la llengua i la cultura, teatre de qualitat i l’èxit de connectar amb un públic nombrós. Muriel Casals, que ha definit l’obra del premiat com “un cant contra la resignació i el fatalisme”, ha insistit en la necessitat que la societat civil es mantingui ferma i perseverant per fer front a “mesures absurdes que volen canviar el nom de la llengua catalana a la Franja i les Illes o que pretenen destruir l’escola i la convivència de Catalunya”. La presidenta d’Òmnium ha instat també els catalans a mantenir viu el compromís en temps difícils com els actuals perquè “també són moments d’esperança, ja que cada cop som més els catalans que hem perdut la por i estem disposats a fer camí, pacíficament i enraonadament, cap un horitzó de llibertat plena”. Muriel Casals ha volgut recordar les paraules del mestre Pompeu Fabra quan deia “no abandoneu ni la tasca ni l’esperança”.
Per la seva banda, Josep Maria Benet i Jornet, ha remarcat que, per ell, el premi era un guardó per a tot el teatre català i que l’entenia com un reconeixement a la dramatúrgia en llengua catalana de qualitat que fa temps que es fa al país. En aquest sentit, l’escriptor s’ha mostrat content pel moment que viu el teatre al país i ha desitjat que el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany sigui un al•licient més per a la seva divulgació.
Llegiu aquí el discurs íntegre de Muriel Casals.
Visiteu la galeria d’imatges de l’esdeveniment