Òmnium interpel·la el GRECO perquè investigui la corrupció del rei emèrit
Mauri afirma que “el Consell d’Europa no pot ser còmplice d’un Estat espanyol que blanqueja i encobreix les vergonyes d’una monarquia corrupta i repressora”
Barcelona, 26 de setembre de 2020 – Òmnium Cultural ha enviat un informe al Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) per tal que aquest organisme intergovernamental del Consell d’Europa iniciï una investigació internacional sobre la corrupció del rei emèrit, Joan Carles I. Aquest informe, redactat per l’equip jurídic de l’entitat que presideix Jordi Cuixart, s’ha fet arribar al GRECO durant aquesta setmana, en el marc de la reunió anual que s’ha realitzat a Estrasburg. Òmnium assegura que el fet que Espanya no investigui el rei emèrit emparant-se en la seva inviolabilitat és contrari al dret internacional, segons consta en diversos tractats, i argumenta que tots els actes de suposada corrupció del monarca, tant previs com posteriors a la seva abdicació el 2014, haurien de ser investigats judicialment. “Per dignitat democràtica i amb el conjunt de la ciutadania, és moment de destapar tota la corrupció i els draps bruts dels Borbons”, ha declarat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha considerat que “el Consell d’Europa no pot ser còmplice d’un Estat espanyol que segueix blanquejant i encobrint les vergonyes d’una monarquia corrupta i repressora”. Per això, i de la mateixa manera que ja ho està fent la Fiscalia suïssa i el Parlament d’aquest país, Mauri ha demanat que “el GRECO iniciï una investigació que abarqui la corrupció de tots els poders de l’Estat, inclòs el seu màxim representant i monarca”.
En l’informe, Òmnium insisteix que “la inviolabilitat afecta els actes del monarca emmarcats dins la seva funció pública, però en cap cas aquells actes comesos en el marc de la seva esfera privada i en benefici propi”, malgrat l’obstinació de la Fiscalia espanyola d’intentar negar-ho. L’entitat la seva argumentació en diversos tractats internacionals, com ara la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció, el Conveni de Lluita Contra la Corrupció d’Agents Públics Estrangers en les Transaccions Comercials Internacionals de l’OCDE, el Conveni Penal sobre la Corrupció de 27 de gener de 1996 del Consell d’Europa i els treballs de la Comissió de Dret Internacional.
Òmnium també demana al GRECO que en una propera ronda d’avaluacions sobre la corrupció dels estats del Consell d’Europa analitzi com s’evita i es persegueix aquesta corrupció en l’exercici de les funcions representatives dels Estats i en les seves relacions internacionals. Això, conclou, permetria analitzar casos com el de la suposada corrupció del rei emèrit, que també s’està investigant a Suïssa, i sobre la qual hi ha pendent d’admissió una querella criminal al Tribunal Suprem.