Òmnium i Enderrock impulsen el disc Groc en benefici de l’ACDC

Actualitat

Xarim Aresté s’ha inspirat en la convulsió política per escriure el disc Groc que presentarà en concert el 28 de juny

Barcelona, 11 de juny de 2018 – Òmnium Cultural, la revista Enderrock i la productora Bankrobber han unit esforços perquè l’EP Groc, del músic Xarim Aresté, vegi la llum. Aquest dilluns s’ha presentat el disc que s’encarta a la revista Enderrock del mes de juny. Els beneficis es destinen a l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) integrada per les famílies dels presos polítics i exiliats. El 28 de Juny, Aresté farà un concert al Centre Artesà Tradicionarius (CAT) de Barcelona. El preu de l’entrada anticipada són 12 euros i 15 euros el mateix dia del concert. En qualsevol dels casos, es destinen cinc euros a l’ACDC.

Durant la presentació de la iniciativa que s’ha fet a la seu d’Òmnium Cultural, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha posat en valor el compromís del sector cultural en la defensa dels drets i les llibertats: “ens fa il·lusió veure com neixen expressions culturals que serveixen per unir-nos com a persones. Felicitem la voluntat d’en Xarim d’utilitzar el seu talent artístic per traslladar un missatge de pau”.
“La  cultura i l’art és una de les palanques més potents que tenim per reivindicar que no volem viure en la foscor”, ha afegit Mauri.

Des d’Enderrock, Lluís Gendrau ha agraït les paraules que el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, els ha fet arribar mitjançant una carta en la que els deia que “la cultura ens fa més lliures i amb ella la música”.
Per la seva banda, Aresté ha reconegut que aquestes cançons responen a una necessitat vital: “em vaig adonar que estava bloquejat. No podia cantar cançons d’amor mentre passava tot això”.
“Vaig fer aquestes cançons per poder-me vincular amb  el  meu present. És important que la música vagi per davant, ha de ser un mirall de la cultura i l’actualitat”, ha explicat després d’interpretar un dels temes.

En Marçal Lladó de Bankrobber ha explicat que produir el disc ‘Groc’ també els va servir per desfer un nus que ells tenien: “El dia que va arribar en Xarim i ens va dir ‘Necessito explicar una cosa’ vam sentir que també era un reflex dels nostres sentiments”.
Des de l’ACDC, Txell Bonet ha agraït la iniciativa i ha destacat la utilitat de la música per aconseguir trencar murs: “les cançons són una altra manera de dir les coses”.

Xarim Aresté
Xarim Aresté és una de les cares més conegudes dels nostres escenaris i, paradoxalment, manté intacte el seu enigma. Ha tocat amb els artistes més respectats -des de Josele Santiago a Maika Makovski, passant per Pascal Comelade- però d’un temps ençà ha posat tot l’èmfasi en el seu projecte personal. Amb els darrers discos li han plogut els premis: “La rosada” va ser distingit amb l’Altaveu, el Cerverí i l’Enderrock de la crítica al millor disc de pop-rock de l’any; i recentment “Polinèsies” s’ha endut el Premio MIN al millor disc en català de 2017. Ara ens sorprèn amb un nou EP de marcat contingut polític, sota un títol que no amaga les intencions: “Groc”.

Groc
Són quatre cançons escrites des de les entranyes i que tenen com a rerefons la situació actual del país. “Sense vida” podria ser el mantra dels qui avui pateixen presó o exili; “Querida España”, una instància en clau irònica enviada dins una ampolla aigües de l’Ebre amunt. “Ni a besades” mira cap al passat en clau íntima. És la història del seu propi avi: va patir la retirada a França, més tard va ser condemnat a un camp de concentració i, finalment, el cru retorn a casa en ple franquisme. “Sedició” completa el quadre amb un viatge per tot el nostre desgavell quotidià, amb trens que no funcionen, detencions arbitràries i altres desastres diversos.