Òmnium i el CCCB col·laboren per fer acompanyament educatiu durant l’estiu a joves en risc d’exclusió del Raval

Actualitat

El projecte d’estiu enriquit també teixeix col·laboracions amb altres entitats del país per pal·liar els efectes de la Covid-19 sobre infants i adolescents

Òmnium Cultural i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) han signat un conveni de col·laboració per realitzar, durant els mesos d’estiu, un programa d’acompanyament educatiu per a joves en situació d’exclusió social que visquin majoritàriament al barri del Raval de Barcelona. Una cooperació que s’emmarca en el programa d’acompanyament educatiu d’Òmnium, que també ha establert aliances amb altres entitats socials i veïnals d’arreu del país, amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la Covid-19 sobre infants i adolescents, i per tal de fomentar un estiu enriquit social i culturalment, en condicions d’igualtat d’oportunitats. Conjuntament amb el CCCB i a partir d’aquest juliol, es desenvoluparà el laboratori de creació Eh! per a joves d’entre 14 i 18 anys i de procedències i circumstàncies socioeconòmiques molt diverses, que consistirà en 10 tallers dirigits per artistes locals que, a través de distintes disciplines, ajudaran a trobar les eines per explicar diferents maneres de veure el món. La col·laboració d’Òmnium i el CCCB fa possible que la meitat d’aquestes places puguin oferir-se de manera gratuïta. A més, l’acord incorpora el suport en l’acompanyament socioeducatiu a joves per part de Punt de Referència, entitat de mentoria social que acompanya joves tutelats i extutelats sense xarxa familiar de suport en el seu procés d’emancipació i transició a la vida adulta. Aquest acord pretén contribuir a revertir l’afectació en la vulneració dels drets educatius d’aquests joves, contribuir a combatre les desigualtats garantint l’accés a la participació de tot el jovent en condicions d’igualtat, i que els tallers esdevinguin un motor de generació d’oportunitats.

“L’educació és un dels pilars bàsics de la nostra societat, i no podem permetre que les conseqüències de la Covid-19 recaiguin sobre ella i, amb més crueltat, sobre els infants i joves vulnerables del nostre país”, ha assegurat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que ha considerat que l’educació és fonamental per tenir una Catalunya cohesionada. Així mateix, ha lamentat que “la desigualtat i la pobresa” fomentin la fractura social que ara s’ha vist agreujada, i ha encoratjat els diferents actors de la societat civil a “continuar fent xarxa per no deixar ningú pel camí”, de la mateixa manera que ja fa Òmnium.

Acompanyament educatiu arreu del país

Òmnium també col·laborarà amb altres entitats del territori per compensar la pèrdua en el desenvolupament educatiu que ha significat el confinament, tornar a enfortir vincles, reduir la desafecció i la bretxa digital, i recuperar els acompanyaments. L’entitat que presideix Jordi Cuixart, doncs, torna a posar-se al servei del país i d’aquelles associacions que ho necessitin. Òmnium ha establert col·laboracions amb el Casal dels Infants de Salt, els Casals urbans Babobab de Barcelona, la Vocalia d’Educació de l’Associació Veïnal Rocafonda – L’Esperança – Ciutat Jardí – Valldeix de Mataró i la FEDAIA, tot mobilitzant la seva base social per participar de manera voluntària en aquestes accions d’acompanyament educatiu durant els mesos d’estiu.