Òmnium es persona per demanar la nul·litat de la decisió del TSJC i la revocació del 25%
Ho fa en representació de tot l’alumnat i famílies de Catalunya
L’entitat considera que el TSJC s’extralimita en les seves funcions: “un tribunal no pot forçar un govern o un Parlament a dictar normes”
Barcelona, 17 de maig de 2022 – Òmnium Cultural ja s’ha personat com a part interessada en l’execució de la sentència general del 25% de castellà a l’escola i demana la nul·litat d’actuacions, és a dir, que no s’apliqui cap quota d’ensenyament de llengües a l’escola. Òmnium ho fa en representació de tot l’alumnat perquè la doctrina del 25% afecta la totalitat del sistema d’educació de Catalunya. Ho ha fet avui dimarts, al TSJC, amb l’objectiu de desplegar tots els recursos jurídics ordinaris i extraordinaris disponibles per aturar-ne l’execució. El recurs de reposició se centra, principalment, en la vulneració de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries – subscrita pel regne d’Espanya -, en l’excés de jurisdicció per part del TSJC i en la falta d’adopció de mesures en favor de la llengua oficial que retrocedeix d’acord amb el mandat constitucional de protecció de totes les llengües oficials de l’estat espanyol.
Benet Salellas, advocat de l’equip jurídic d’Òmnium, avisa que la interlocutòria emesa pel TSJC la setmana passada “conté errors greus en relació al funcionament de l’estat de dret”. L’advocat assegura que un tribunal no pot entendre que les seves funcions passen per “forçar un govern o un Parlament a dictar normes, tal com ha fet. D’aquesta forma, el TSJC es col·loca en la posició del poder legislatiu o en una mena de Tribunal Constitucional suplent”.
Òmnium fa aquest pas endavant en defensa de la llengua i de l’escola catalana al considerar que en aquest procediment judicial s’ha obviat i es vulneren els drets de la part afectada: totes les famílies escolaritzades a Catalunya. De fet, dos magistrats del tribunal del TSJC ja van subscriure un vot particular en aquest sentit: no es pot acceptar com a part personada alumnes individuals perquè la sentència afecta tot l’alumnat de Catalunya.
És per això que l’entitat es persona com a part interessada en representació de tot l’alumnat i famílies de Catalunya, sense exclusió i independentment de la llengua familiar, apel·lant a la vulneració del principi d’audiència per donar-los l’oportunitat formal de participar en el procediment judicial. “Els tribunals no poden asseure’s en un escó del Parlament i començar a dictar lleis, no és la seva funció i no tenen legitimitat democràtica per fer-ho”, ha puntualitzat Salellas.
“Som davant d’una molt greu vulneració de drets de tots els alumnes. Tothom té dret a aprendre el català i la immersió lingüística i un sistema en què el català continuï sent la llengua vehicular principalment emprada, és l’únic model que garanteix la igualtat d’oportunitats. I això és el que defensem en aquest escrit”, ha assegurat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. A més, el text presentat reforça la legitimitat d’Òmnium Cultural per ser present a la causa com a entitat històrica en el treball i la defensa de l’escola catalana.
“Cal garantir que tothom acabi el sistema educatiu amb plenes capacitats lingüístiques en català i en castellà. Hem d’evitar situacions de futur de discriminació per motiu de llengua”, ha afegit Antich.
L’exercici d’aquestes accions busca una reconsideració del plantejament general de les quotes i els percentatges per part dels tribunals espanyols i, si cal, dels òrgans internacionals.