Òmnium Cultural Terres de l’Ebre dona el tret de sortida als actes del 50è aniversari

Actualitat
Roda de premsa 30 de setembre al Museu Terres de l’Ebre d’Amposta

La commemoració s’allargarà tot un any. L’entitat ha previst la producció d’un documental, l’edició d’un llibre i la creació d’un nou premi de narrativa escolar

Ara fa just cinquanta anys, el setembre del 1971 es va constituir a Tortosa la delegació d’Òmnium Cultural  a les Terres de l’Ebre. Així, es consolidava al sud del país un grup de treball territorial, d’una entitat transversal creada deu anys abans a Barcelona i formada per la unió de persones que s’aplegaven amb un objectiu comú: defensar, promoure i difondre la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. “Cinquanta anys després de la seva fundació, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre és una entitat consolidada al territori, amb 3.000 socis i una bona salut a les quatre comarques del sud del Principat”, va explicar ahir a la tarda Dolors Roó, presidenta de l’entitat, en l’acte de tret de sortida de l’aniversari. Els actes s’allargaran durant tot un any sota el lema ‘Gràcies a tu, fem cinquanta anys!’.

Recuperar la memòria de l’entitat

Per celebrar l’aniversari, Òmnium està treballant en la producció d’un documental sobre la història de l’entitat a les Terres de l’Ebre. També és prevista l’edició d’un llibre que recopili la documentació, els actes i reculli el testimoni de persones que han format part de l’organització. A més, Òmnium cedirà oficialment al Museu de Tortosa la col·lecció de quadres que va heretar Cercle Artístic Tortosa i organitzarà actes comarcals per promoure la relació amb els socis. De fet, l’entitat fa una crida pública perquè els socis històrics d’Òmnium aportin relats, experiències i fotografies al correu electrònic [email protected].

D’altra banda, aquest curs Òmnium Terres de l’Ebre impulsarà un nou premi literari. Es tracta de Tastets, un certamen de narrativa escolar pensat per als centres educatius del territori. A la vegada, l’entitat se sumarà a l’organització del Premi Petjades que promou Amics i Amigues de l’Ebre i el Grup DEMD Terres de l’Ebre, que arriba a la segona edició i reconeix relats curts de memòria històrica entre l’alumnat de 4rt d’ESO i 1r de Batxillerat. En l’àmbit de la cohesió social, es posarà en marxa al territori Estoneta, projecte de cohesió social amb persones nouvingudes per a l’aprenentatge de la llengua catalana i la cultura del nostre país.

10 anys del Grifonet

Enguany el premi Lo Grifonet compleix deu anys. Promogut per Òmnium Cultural i amb caràcter honorífic, s’atorga a una persona que per la seua trajectòria cultural o científica i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel·lectual, social o humana, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural, social o científica de les Terres de l’Ebre. Lo Grifonet, futura flor de l’olivera, dona nom al premi com a símbol de renovació i esperança, cíclicament repetides, de l’arbre més emblemàtic i representatiu de la mediterrània en general i de les Terres de l’Ebre en particular.

60 anys d’Òmnium a Catalunya

Ahir a la tarda, es va donar el tret de sortida dels actes del 50è aniversari durant la inauguració de l’exposició 60 anys d’Òmnium Cultural que es podrà veure fins al 156 d’octubre al Museu Terres de l’Ebre a Amposta. I és que va ser el 1961 quan es va constituir Òmnium Cultural a Barcelona, una entitat nascuda en un període de la nostra història marcat per la censura i la persecució de la cultura catalana. Òmnium Cultural actualment compta amb més de 180.000 socis i continua treballant en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, en favor de la cohesió social, i dels drets i les llibertats de la ciutadania com a eix vertebrador de la societat. 

L’exposició mostra itinerant pensada perquè pugui ser exposada en localitats de les diferents seus territorials que es reparteixen al llarg de tota la geografia catalana. La mostra està formada per set tòtems amb fotografies i textos que expliquen la història de l’entitat.