Òmnium Cultural Terres de l’Ebre clourà el 50è aniversari amb un acte institucional

Actualitat

El president Xavier Antich participarà en una acte que servirà per fer un repàs de la història de l’entitat i que inclourà música i audiovisuals


Divendres 16 de setembre a les 19.30 h, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre clourà els actes de celebració del seu 50è aniversari amb un acte institucional al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa. La gala permetrà fer un repàs de la història de l’entitat, servirà per homenatjar els fundadors, i comptarà amb els parlaments de Dolors Róo, l’actual presidenta a l’Ebre i de Xavier Antich, que des de fa uns mesos és al capdavant de l’entitat a nivell de país. Tot plegat es complementarà amb diversos audiovisuals, i amb la música del Cor de Cambra Tyrichae que interpretarà peces d’autors ebrencs, com per exemple el jove compositor Josep Ollé.


El setembre del 1971 es va constituir a Tortosa l’embrió de l’actual delegació d’Òmnium Cultural les Terres de l’Ebre. Així, es consolidava al sud del país un grup de treball territorial, d’una entitat transversal creada deu anys abans a Barcelona i formada per la unió de persones que s’aplegaven amb un objectiu comú: defensar, promoure i difondre la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. Cinquanta anys després de la seva fundació, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre és una entitat consolidada al territori, amb 3.000 socis i una bona salut a les quatre comarques del sud del Principat.


El setembre passat, Òmnium va donar el tret de sortida dels actes del 50è aniversari durant la inauguració de l’exposició seixanta anys d’Òmnium Cultural que es va poder veure al Museu Terres de l’Ebre a Amposta. I és que va ser el 1961 quan es va constituir Òmnium Cultural a Barcelona, una entitat nascuda en un període de la nostra història marcat per la censura i la persecució de la cultura catalana. Òmnium Cultural actualment compta amb més de 190.000 socis i continua treballant en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, en favor de la cohesió social, i dels drets i les llibertats de la ciutadania com a eix vertebrador de la societat.


Òmnium està tancant la producció d’un documental sobre la història de l’entitat a les Terres de l’Ebre, amb entrevistes als presidents, socis i voluntaris. L’audiovisual parteix del context social i polític del final del franquisme i del període de la Transició per explicar el recorregut de l’organització fins als nostres dies. El film, que es presentarà els mesos vinents. Paral·lelament, el periodista Andreu Caralt està tancant l’edició d’un llibre amb entrevistes i documentació d’arxiu.