Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 posen en marxa una nova crida solidària per combatre l’exclusió social
La convocatòria del projecte Lliures recaptarà fons per a iniciatives que treballen per combatre la pobresa i la desigualtat cronificada
Barcelona, 27 de febrer de 2023 – Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Coop57 donen el tret de sortida a una nova campanya solidària del projecte Lliures – que durarà dues setmanes -, amb l’objectiu de recollir fons per a iniciatives que treballen per combatre la pobresa i unes desigualtats socials estructurals i cronificades. Amb el lema Perquè ningú pengi d’un fil, construïm xarxa, aquestes tres entitats conviden a la societat a contribuir-hi per crear un fons econòmic i social estable, que permeti donar suport a projectes transformadors que treballen arreu del territori per revertir l’exclusió social.
A Catalunya, el 29,1% de la societat catalana, gairebé un terç de la població, viu en risc de pobresa; mentre el risc d’exclusió social està en màxims històrics i afecta 2.298.000 persones: entre elles, el 30% de les dones, el 44% dels menors de 18 anys i el 69% de les persones migrants. 25.502 persones viuen en situació de sensellarisme, la pobresa assalariada afecta el 10% dels treballadors i treballadores i la pobresa energètica afecta 400.000 persones. Per donar resposta a l’excepcionalitat social actual, les entitats que impulsen Lliures fan una crida a “no quedar-se de braços plegats” i a contribuir a la campanya, a través del web del projecte: “Tots i totes tenim el repte de construir una societat més igualitària i més justa”.
“Ens vam presentar al Lliures perquè estem alineats amb els mateixos valors socials i pel compromís amb la societat que defensa el projecte”, afirmen els impulsors del Taller vivencial de català per a persones adultes de l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge, de Blanes, beneficiaris de l’anterior edició. “El Lliures ens ha donat una empenta important per convertir en realitat la cooperativa de treball i per desenvolupar el Taller Vivencial de Català i fer-lo replicable”, afegeixen.
A l’edició 2022, el Projecte Lliures va destinar 171.000 € a set projectes innovadors, emancipadors i transformadors d’arreu del territori. En aquesta cinquena edició, els fons recaptats es destinaran a projectes que donin resposta, per exemple, a la pobresa cronificada i l’exclusió agreujada per l’atur; la infància en risc; el dret a un habitatge digne, o l’emergència alimentària i de necessitats bàsiques.
Lliures suma les forces de tres entitats referents de l’acció social comunitària, l’economia social, cooperativa i solidària i la promoció dels drets culturals i nacionals arreu del territori i treballa en xarxa per fer acompanyament econòmic i tècnic en diferents àmbits.
En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, afirma que “cal actuar des de tots els fronts i, combatre l’exclusió social és un front imprescindible per construir un futur on ningú no en quedi exclòs”. Des de Coop57, David Fernàndez assegura que “les dades més recents sobre desigualtats socials ens donen el pitjor escenari de les darreres dècades, agreujat durant la postpandèmia: al 29% que viu en risc d’exclusió social, cal sumar un 37% que ho fa sota les distintes fesomies de la precarietat i només un 33% ho pot fer plenament integrat; si el problema és estructural, les respostes socials –col·lectives i enxarxades– també han de ser-ho”. Finalment, Teresa Crespo, membre de la Junta Directiva d’ECAS, recorda que amb aquest projecte “es volen potenciar noves maneres de crear ocupació que respectin a les persones i el planeta, que impulsin una economia solidària i que permetin empoderar-se amb el treball. No és caritat ni beneficència, és justícia i defensa dels drets de tota persona a una vida digna”.
Què és el projecte Lliures?
El Projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats, que impulsa Òmnium Cultural, Coop57 i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) va néixer l’any 2016 per fer ser un agent més en aquesta lluita contra aquesta situació d’emergència social a Catalunya, tot esdevenint una xarxa de persones que articulen i sostenen aquest fons econòmic, democràtic, autogestionat i transparent.
Lliures ha donat suport, entre d’altres, a la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante, la posada en marxa de l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, el funcionament de l’associació Escudella Solidària, l’inici de les activitats de Lola no estàs sola, l’Associació Top Manta, l’Espai Món Banyoles, la cooperativa per a jovent extutelat Sostre Cívic, el projecte Contra la Soledat Un Sol a casa, la Xarxa de Suport Mutu de Manresa, l’escola comunitària La Troca, la casa feminista Mujeres Migrantes Diversas, l’Associació Entre tots i per al bé de tothom de Lleida, o la cooperativa Mensakas.