Òmnium Cultural a Molins de Rei se suma a la celebració de l’Any Estellés
Amb motiu del centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés (1924-1993), la nostra entitat va realitzar el 15 de novembre un sopar poètic a Molins de Rei per homenatjar-lo. L’esdeveniment es va realitzar a la sala d’actes del centre excursionista d’aquesta població i va superar totes les previsions dels organitzadors, els quals van haver d’habilitar més taules i cadires davant del centenar llarg de persones que hi van assistir.
Després d’unes paraules de benvinguda per part d’Alícia Bueno, d’Òmnium Cultural a Molins de Rei, l’escriptor Josep Maria Huguet va prendre la paraula per explicar de manera molt didàctica i distesa l’obra del poeta i també l’origen dels “sopars Estellés”: “Des de l’any 2010, diverses poblacions tant al País Valencià com al Principat o les Illes Balears celebren durant la tardor uns sopars per recordar la figura d’Estellés. Aquests sopars són una combinació de poesia i gastronomia en un ambient festiu i popular, i s’inspiren en els Burns Supper que fan els escocesos per recordar el seu poeta Robert Burns.”
Segons Huguet, en tot aquest any ja s’han celebrat només a Catalunya més de seixanta “sopars Estellés” i va subratllar la transcendència d’organitzar-ne un també a Molins de Rei: “Els partits que avui governen la Generalitat Valenciana van votar no celebrar oficialment l’Any Estellés retirant tot el pressupost que hi havia assignat l’anterior govern. Davant d’això, diversos organismes i entitats van crear la Plataforma Cívica “Cent d’Estellés”, a la que també s’hi han adherit Òmnium Cultural i la Generalitat de Catalunya a través de la Institució de les Lletres Catalanes. Per tant, aquest és un acte de resistència nacional, en el sentit que la llengua és el que vehicula la nació i els Països Catalans, i al mateix temps també volem que sigui de record per a totes les persones mortes i desaparegudes en les rierades i inundacions que hi ha hagut a València, ja que quan vam començar a preparar l’acte d’avui els estralls de fa quinze dies provocats per la DANA encara no havien succeït.”
A continuació es va realitzar el recital poètic, el qual va comptar amb la participació de Cesc Vives, Dolors Canals, Montserrat Gabarró, Pere Raich, Carme Barberà, Rosa Vives, Virgínia Olveira i Pere Arcas. Entre poema i poema, l’actuació de Quim Vinyes Trio va encisar tots els presents amb la veu de la cantant Judit Garrell, Quim Vinyes al clarinet i al clarinet baix, i Pau Reig al contrabaix. Després del recital es va procedir al sopar pròpiament mentre es repartien entre les diferents taules poemes de Vicent Andrés Estellés seleccionats pel molinenc Toni Moreno. Al cap d’una estona va arribar el moment del “micròfon obert”, una iniciativa que consistia en la recitació de poemes de manera espontània per part del públic assistent. Fins a dotze persones es van atrevir a agafar el micròfon i declamar poemes d’Estellés davant de tota l’audiència.
Durant la vetllada hi va haver diversos moments emotius, entre ells la recitació no prevista per part d’una persona del País Valencià, el qual va manifestar la seva sorpresa pel fet de no estar acostumat a escoltar tants poemes junts de Vicent Andrés Estellés llegits en accent principatí. Tot seguit va llegir el poema “Assumiràs la veu d’un poble” en accent valencià i amb el mateix ritme que “jo li havia sentit recitar al mateix Estellés”, va afirmar.
El sopar poètic en homenatge a Estellés va començar a dos quarts de vuit del vespre i es va allargar fins passades les deu de la nit, prova del caliu i del bon ambient que es va crear al llarg de la sessió.