Òmnium convida una trentena de personalitats internacionals a viure la Via Lliure
Òmnium convida una trentena de personalitats internacionals a viure la Via Lliure
Del 10 al 12 de setembre, i coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, una trentena de personalitats de diferents països seran a Barcelona. Òmnium Cultural, en el marc del Catalan Weekend, ha convidat diverses personalitats destacades de diferents països per observar la Via Lliure a la República Catalana en primera persona i l’inici de la campanya electoral per a les eleccions amb caràcter plebiscitari del 27S.
L’escriptor escocès Irvine Welsh o l’assessor en política exterior alemany, Kai Olaf Lang, entre d’altres persones del món acadèmic, de la cultura, la sociologia o el periodisme, arribaran a Catalunya la vigília de la Diada i podran observar en directe la mobilització ciutadana a la Meridiana, emmarcada en la campanya Ara és l’hora. A més a més, assistiran a debats i trobades amb entitats socials i cíviques catalanes i diverses formacions polítiques.
L’objectiu del Catalan Weekend és donar a conèixer la realitat política i social actual de Catalunya. Convidats com Michael Seymour, Michael Keating o Roger Brubaker, entre d’altres, poden contribuir a analitzar i difondre el cas català tenint en compte la seva condició d’acadèmics I investigadors de temes com el nacionalisme, el secessionisme o el dret constitucional.
Llistat convidats
Balfour, Sebastian – (Regne Unit, 1941) Historiador, professor emèrit d’Estudis Hispànics Contemporanis a la London School of Economics (LSE). Ha publicat llibres i articles sobre Catalunya i Barcelona, és reconegut per la seva recerca sobre els moviments socials a Barcelona durant el franquisme i la transició democràtica. Autor de llibres com Barcelona malgrat el franquisme. La SEAT, la ciutat i la represa sense democràcia (2013) o La Dictadura, los trabajadores y la ciudad. El movimiento obrero en el área metropolitana de Barcelona (1939-1988) (1994). També ha escrit sobre el nacionalisme català i la consulta del 9N.
Bergamo, Luca – (Itàlia) Secretari General de Culture Action Europe (CAE), amb seu a Brussel·les, organisme format per més de 80.000 entitats culturals que té per objectiu posar la cultura en el centre del debat polític i influir en la presa de decisions de les institucions europees i els governs. Havia estat Director General de l’Agència Nacional de Joventut italiana i també Director General de Glocal Forum, una fundació internacional que promou la pau i la cooperació cultural en zones de postconflicte. Des del 1999 ha treballat en diferents organismes nacionals o internacionals en l’àmbit cultural.
Brubaker, Rogers – (Estats Units, 1956) Catedràtic de Sociologia a la Universitat de Califòrnia. Reconegut investigador sobre nacionalisme i identitat, també sobre teoria social, immigració, ciutadania i etnicitat. Autor de nombrosos llibres i articles, ha escrit dos llibres analitzant el nacionalisme europeu des d’una perspectiva històrica. Ha estat crític en la manera d’estudiar l’etnicitat, la raça i el nacionalisme i ha desenvolupat recursos analítics alternatius.
Costa, Hélder – (Portugal, 1939) Guardonat dramaturg i director de teatre de la companyia portuguesa premiada per la UNESCO (1992), A Barraca. El 2014 va ser padrí del projecte “Catalans Want to Vote-Human Towers for Democracy” a Lisboa. Format a París, Costa ha portat les seves obres a Dinamarca, Anglaterra, Bèlgica, França, Romania, Bolívia, Brasil, Espanya i Mèxic. O Príncipe de Spandau, sobre el suïcidi de Rudolph Hess, és una de les peces més conegudes.
Crameri, Kathryn – (Escòcia) Cap del Departament d’Idiomes Moderns i Cultures de la Universitat de Glasgow. Els seus àmbits de recerca són la literatura catalana contemporània, polítiques culturals i el nacionalisme català. Ha publicat desenes de textos sobre literatura catalana i també sobre nacionalisme. Al 2014 va escriure el llibre “Goodbye, Spain? The Question of Independence for Catalonia”.
Farrell, David – (Irlanda) Catedràtic a la University College Dublin, especialitzat en l’estudi dels partits polítics, eleccions, sistemes electorals i representació parlamentària. Actualment està investigant sobre la presa de decisions en processos de reforma constitucional. És membre de la Royal Irish Academy i president de l’Associació irlandesa d’estudis polítics. Segueix el debat d’elaboració d’una possible futura Constitució catalana.
Fassbender, Bardo – (Suïssa) Catedràtic de dret internacional, dret europeu i dret públic a la Universitat de Sankt Gallen (Suïssa), àmbits en què ha centrat la seva recerca, a més de dret a les Nacions Unides. Format a universitats alemanyes i americanes, ha estat també assessor del Secretari General de les Nacions Unides. Al 2013 va publicar, al diari suís Neu Zürcher Zeitung, l’article No és lícit atiar la por! on exposa les conseqüències de la independència de Catalunya respecte a la pertinença a la UE i analitza l’estratègia espanyola per oposar-se a la consulta.
Funk, Karlo – (Estònia) Director de l’Eesti Instituut (Institut estonià), l’organització que treballa per la cultura i la llengua estoniana. El mateix institut promou l’intercanvi cultural a través de dues oficines a Finlàndia i Hongria, a més de cooperar en l’àmbit cultural amb les ambaixades estonianes al món. També promou la cultura estoniana a través d’exposicions, cursos d’estonià i el portal cultura.ee. Anteriorment havia estat cap de producció i desenvolupament de la Fundació de Cinema Estonià, com també cap de relacions internacionals a la mateixa fundació.
Gandolfi, Sara – (Itàlia) Periodista i escriptora. Responsable de la secció d’internacional del Corriere della Sera. És el diari amb més difusió a Itàlia seguit de La República i La Stampa.
Griffiths, Ryan – (Austràlia) Professor de relacions internacionals a la Universitat de Sidney, amb especial interès en el secessionisme i les seves causes internacionals i nacionals. Actualment treballa en un llibre sobre la relació entre la democràcia i el secessionisme. És coautor de l’article España entre la espada y la pared publicat a El Diario l’11 novembre del 2014.
Gylfason, Thorvaldur – (Islàndia, 1951) Va ser un dels 25 representants al Consell Constitucional d’Islàndia (2010), un òrgan elegit per la nació per revisar la Constitució. És catedràtic d’economia a la Universitat d’Islàndia i ha participat en diferents investigacions sobre política internacional en universitats europees i americanes. Es va doctorar a la Universitat de Princeton (EUA) on també va exercir de professor. Entre els anys 1976 i 1981 va treballar al Fons Monetari Internacional, actualment n’és assessor i també ho és del Banc Mundial i de la Comissió Europea.
Jambrek, Peter – (Eslovènia, 1940) Sociòleg, jurista i intel·lectual. És considerat un dels pares de la Constitució eslovena i un dels intel·lectuals més influents del país. També va ser un dels impulsors del plebiscit sobre la independència d’Eslovènia (1990). Va ser membre del Tribunal Europeu dels Drets Humans i Ministre d’Interior d’Eslovènia durant el curt mandat de centre-dreta entre juny i novembre del 2000. És catedràtic de dret constitucional i Drets Humans.
Jewkes, Michael – (Bèlgica) Investigador a la Universitat Catòlica de Lovaina sobre filosofia política contemporània, federalisme, teoria democràtica, liberalisme i autonomia, i sobre qüestions de justícia en diverses societats. També té interès en la història del pensament federal i el liberalisme del s. XIX. És coautor i editor del llibre Recognition and Redistribution in Multinational Federations (2015).
Keating, Michael – (Escòcia, 1950) Investigador especialitzat en nacionalisme, política europea, política regional i descentralització territorial. Actualment és director del Centre on Constitutional Change de la Universitat d’Aberdeen (Escòcia), d’on també és catedràtic. Ha impartit classes a universitats de Canadà, Itàlia, Estats Units, Austràlia, Anglaterra, França, Euskadi, Galícia i també a Catalunya. Ha publicat 18 llibres, entre els quals Nations against the State: The New Politics of Nationalism in Quebec, Catalonia and Scotland (1996).
Kitts, Sally-Ann – (Anglaterra) Cap del Departament d’Estudis Hispànics, Portuguesos i Llatinoamericans de la Universitat de Bristol, també és coordinadora dels Estudis Catalans del mateix departament i professora de literatura catalana.
Klaubert, David – (Alemanya, 1983) Periodista i format en estudis llatinoamericans, treballa a la secció de política del diari Frankfurter Allgemeine Zeitung. Col·labora en el Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. I des d’abril 2014 és un editor de política a FAZ.NET.
Lang, Kai-Olaf – (Alemanya, 1967) Cap de recerca de l’Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (SWP), assessor del govern d’Angela Merkel. Ha estudiat el cas català i és expert en política exterior i de seguretat de Polònia, República Txeca i Eslovàquia, dels quals coneix bé el procés d’independència. És coautor de l’article El laberint català (2015) i autor de Catalunya, camí cap a la independència?. Sovint se li ha demanat l’opinió sobre la permanència d’una Catalunya independent a la Unió Europea, descarta una possible sortida de l’Euro i afirma que l’ingrés a la UE seria fàcil.
Leask, David – (Escòcia) Redactor en cap del Herald Scotland, escriu sobre política britànica i especialment sobre la relació entre Escòcia i el Regne Unit, també ha escrit sobre Catalunya. Herald Scotland (creat el 1783) es publica diàriament a Glasgow i té un tiratge de 47.000 exemplars.
Lisjak, Luka – (Eslovènia) Historiador de pensament polític a la Universitat de l’Europa Central a Budapest, redactor de la prestigiosa revista cutural eslovena Razpotja, i un dels columnistes més llegits del seu país.
Lund, Jacob – (Dinamarca, 1965) El mes de juny va presentar al Consell d’Europa una moció de resolució sobre el dret a decidir de Catalunya. Fins a les eleccions daneses d’aquest juny, va ser diputat socialdemòcrata al parlament danès i vicepresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. A més de donar suport a la moció per un debat sobre Catalunya al Consell d’Europa, La situació de les nacions sense estat a Europa, també ha donat suport a mocions sobre els drets dels LGBT a Rússia, la commemoració del centenari del genocidi armeni o sobre els Drets Humans a Crimea.
Maddens, Bart – (Bèlgica, 1963) Catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Catòlica de Lovaina i autor de llibres com Territorial Party Politics in Western Europe (2009) o Omfloerst Separatisme? (2009), sobre el futur de Bèlgica i els reptes de Flandes. Va ser secretari del Centre per la reforma de l’Estat del Parlament Flamenc i forma part del grup Gravensteengroep, que promou més autonomia per a Flandes i treballa per desvincular aquestes demandes de l’extrema dreta. Publica articles regularment a mitjans com De Standaard, De Morgen, Breakthrough i Time.
Mason, Michael – (Nebraska, EUA, 1966) Director del Centre Smithsonian for Folklife and Cultural Heritage de Washington. Basa la seva recerca en com les persones utilitzen les tradicions culturals per canviar les seves vides. Malgrat destacar pels seus coneixements sobre religió i cultura de la diàspora africana, ha escrit sobre el procés d’independència català a la revista del mateix Centre Smithsonian, una publicació que compta amb més de dos milions de lectors. Doctorat en folklore i religió, també imparteix cursos sobre polítiques de representació i de desenvolupament d’exposicions. És autor del blog Baba Who? Babalú!.
Moore, Suzanne – (Anglaterra, 1958) Periodista, columnista a The Guardian amb més de 50.000 seguidors al Twitter. Ha escrit a mitjans britànics com The Independent, Marxism Today, The Mail on Sunday, Daily Mail i New Statesman. Escriu sobre política i temes d’actualitat des d’una perspectiva d’esquerres i feminista, és molt crítica amb el govern conservador britànic, a qui qüestiona habitualment.
Ozols, Otto – (Letònia, 1970) Periodista i escriptor. Es va donar a conèixer a Letònia el 2010 amb la publicació del thriller Latvieši ir visur [Els letons són a tot arreu]. Al 2013 va publicar un article al diari digital Latvians Online on donava suport al procés d’independència català, comparant la Via Catalana i la Via Bàltica.
Page, Ben – (Anglaterra, 1965) Director executiu d’una de les empreses d’estudis d’opinió més importants d’Europa, Ipsos-Mori. Participa en nombrosos think tank sobre gestió pública i ha treballat per al govern britànic, tant per a conservadors com per a liberals. Segons The Guardian, Ben Page és un dels 100 homes més influents en el sector públic britànic i segons GQ Magazine, es troba entre les 100 persones més ben connectades. Escriu articles d’opinió a la premsa i participa regularment a programes de ràdio i televisió.
Seymour, Michel – (Quebec, 1954) Catedràtic de filosofia a la Universitat de Montréal, format a universitats com Oxford i Califòrnia. Sobiranista quebequès, ha caracteritzat el nacionalisme quebequès i ha explicat el nacionalisme canadenc amb llibres com La nació en qüestió (1999) o L’aposta de l’excés. La intransigència del Canadà cap a Quebec (2001). Al 2011 va ser coeditor del llibre Le fédéralisme multinational Un modèle viable ? on s’inclou un capítol sobre Catalunya.
Welsh, Irvine – (Escòcia, 1958) Escriptor. Autor del llibre adaptat al cinema, Trainspotting. Altres obres seves molt conegudes són Ecstasy, Acid House, Filth, Porno, Glue, Marabou Stork Nightmares i Skagboys. Irvine Welsh és conegut per escriure en el seu dialecte escocès d’Edimburg, acostuma a ignorar les convencions literàries sobre l’escriptura de l’scots i escriu transcrivint fonèticament la parla de la gent. És partidari de la independència d’Escòcia.