Òmnium comença un cicle sobre els aspectes jurídics del procés cap a l’estat propi

Actualitat

Òmnium comença un cicle sobre els aspectes jurídics del procés cap a l’estat propi

El cicle “Aspectes jurídics del procés cap a l’estat propi” analitzarà aquest novembre per què l’exercici del dret a decidir és legítim i també emparat constitucionalment i internacionalment. Coorganitzat pel Col·lectiu Praga i Òmnium Cultural, inclourà tres sessions obertes i adreçades a un públic no expert en aquest àmbit. L’obertura tindrà lloc el pròxim 14 de novembre, amb “Marc general: història jurídica de Catalunya i processos de secessió al món”, i totes les sessions seran a les set del vespre a la seu nacional de l’entitat, en el marc dels Dijous de l’Òmnium.

La primera sessió del cicle anirà a càrrec de Tomàs de Montagut, catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions a la UPF, qui analitzarà els elements històrics estructuradors de la nació catalana que han bastit una comunitat jurídicament apta per decidir el seu futur polític. Per la seva banda, la professora associada de Dret Constitucional a la UPF Dolors Feliu parlarà de les experiències comparades de nacions que han decidit o decidiran el seu futur polític a través de diferents vies legalment acceptades (Quebec, Kosovo i Escòcia).

La segona sessió tindrà lloc el 21 de novembre i se centrarà en la previsió constitucional del dret a decidir; a conèixer les vies legals per exercir aquest dret, i els problemes jurídics que pot comportar l’exercici de cadascuna d’elles. Els ponents de “La justificació jurídica del dret a decidir i les vies per exercir-lo” seran Josep M. Vilajosana, catedràtic de Filosofia del Dret a la UPF, i Mercè Corretja, professora de Dret Administratiu de la UB.

Finalment, a la tercera sessió del 28 de novembre titulada “Sortiria Catalunya de la Unió Europea com estat independent?” es rebatran amb arguments jurídics aquelles posicions que amenacen que una futura independència de Catalunya hauria de comportar indefectiblement la sortida automàtica de la Unió Europea, la pèrdua de la ciutadania europea dels catalans i la pèrdua de l’euro com a moneda. Els ponents seran Alfonso González Bondia, professor de l’Escola Universitària de Dret Internacional Públic, i Àngels Orriols, professora de Dret Administratiu a la UAB.

Podeu consultar el programa complet del tercer cicle de conferències cap a l’Estat propi.

Totes les sessions es podran seguir en directe per streaming.