Òmnium celebra una 65a Nit de Santa Llúcia dedicada a les Terres de l’Ebre

Actualitat

65a Nit de Santa Llúcia: Pep Puig guanya el 56è Premi Sant Jordi de novel·la, Víctor Obiols el 57è Carles Riba de poesia i Empar Moliner el 19è Mercè Rodoreda de contes i narracions

Tortosa ha acollit aquest divendres al vespre la celebració de la 65a Nit de Santa Llúcia – la Festa de les Lletres Catalanes, organitzada per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Tortosa. Més d’un miler d’assitents han seguit en directe al Pavelló Firal el lliurament de fins a vuit premis literaris i culturals, que s’han alternat amb un espectacle contemporani d’arrel dedicat a les Terres de l’Ebre. Podeu veure la gala íntegra en vídeo i la fotogaleria.

El 56è premi Sant Jordi de novel·la ha recaigut en Pep Puig per l’obra La vida sense la Sara Amat, el 57è Carles Riba de poesia en Víctor Obiols per Dret al miracle i el 18è Mercè Rodoreda de contes i narracions en Empar Moliner per Tot això ho faig perquè tinc molta por. En l’àmbit de literatura infantil i juvenil, El 53è Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies l’ha obtingut Francesc Puigpelat per La nena que es va convertir en mòbil, i el 42è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha recaigut en Santi Baró per I’Efecte Calders.

El 2on Premi Frederic Roda de textos teatrals ha sigut atorgat ex-aequo a David Plana per Els encantats i a Josep Maria Miró per La travessia. Finalment, el 29è Premi Internacional Joan B. Cendrós s’ha atorgat al periodista alemany del Süddeutsche Zeitung Alex Rühle pel reportatge “Roses, llibres i guerrers” (que podeu llegir en català), i el 7è Premi Òmnium Cultural de Comunicació ha reconegut la divulgació científica del programa Quèquicom de TV3, dirigit per Jaume Vilalta. Aquí podeu descobrir les obres premiades.

La força de la tradició

El lliurament dels premis s’ha fet en el transcurs d’un espectacle contemporani d’arrel ebrenca, amb dansa, música i circ. Sota la direcció artística de Roberto Oliván, una barreja de diferents llenguatges que han escenificat diversos trets d’identitat de les Terres de l’Ebre, com el riu i l’aigua.

El propi coreògraf Roberto Oliván ha portat la jota ebrenca al terreny de la dansa contemporània amb la ballarina Carme Balagué i l’escola de dansa Lo Planter, mentre que la música l’han posat el Jove Cor Flumine, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, el grup Riu en So (amb el poema “Parlo d’un riu mític i remorós” de Gerard Vergés) i la Banda Municipal de Tortosa, a més de la soprano Cecilia Aymí. Tampoc hi ha faltat la intervenció poètica d’Albert Roig amb la guitarrista Sandra Montfort, i pinzellades de circ a càrrec de Giorgio Bertolotti i Daniele Sorisi.

Quim Torra: “No ens podem aturar”

El president d’Òmnium, Quim Torra, ha reivindicat en el seu discurs (llegir-lo tot) la literatura com a fonament de la llengua i la cultura catalanes: “Per entendre un país s’ha d’haver llegit la seva literatura. També en aquesta cruïlla de camins dels Països Catalans que són les Terres de l’Ebre, entrelligades per un riu que uneix vida, ànima i llengua. Sense els escriptors, el país es difumina, se’ns escapa, no l’acabem d’abastar”. Torra ha citat abans Joan Solà, premi d’Honor: “Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa no té futur […] No pot ser digna i mantenir-se si qui la parla no viu amb dignitat i confiança, i si el poble que la té com a patrimoni no és lliure sinó que viu subjugat”.

El president d’Òmnium també ha fet una doble crida als votants independentistes i als partits sobiranistes”. Als primers, perquè “el 20D també hem de ser persistents anant o seran majoria els catalans que votaran per la dependència”; i als segons: “que tinguin sentit d’estat” i “unitat d’acció per assolir i culminar el mandat democràtic del 27S, mantenint-se fidels al Parlament”, amb “institucions fortes i unides davant les envestides de l’Estat”.

“Ho tenim tot per guanyar, ara no ens podem aturar. Ens cal falcar aquesta oportunitat i no ens podem fallar a nosaltres mateixos. Òmnium no fallarà a la llengua, la cultura i el país, les tres paraules que ens resumeixen. El nostre compromís és i seguirà essent treballar perquè les tres siguin lliures, pròsperes i, si em permeteu, felices”, ha conclós Torra.

A la 65a Nit de Santa Llúcia també hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui ha afirmat que “qui persevera viu alegre, va escriure Ramon Llull. Nosaltres portem 65 anys perserverant. “L’any que ve celebrarem la Nit de #StaLlúcia en unes altres condicions perquè perservererem i guanyarem”, ha reblat.

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha destacat que “Si hi posem l’Estat, aquest serà un país imparable. Si no el tenim, seguirem patint en temes culturals i lingüístics”. Finalment, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, a més de celebrar la tornada de la Nit a les Terres de l’Ebre ha reiterat la necessitat de l’autovia A-7, coincidint amb la macroprotesta que ha tingut lloc al migdia a la N340.
 

www.nitdesantallucia.cat