Òmnium Baix Camp se suma a la crida de suport per restaurar la Maternitat d’Elna
La Maternitat d’Elna tancada a causa de la situació en què es troba
L’edifici de la Maternitat d’Elna està tancat temporalment perquè amb els anys s’ha anat deteriorant i ara està pendent de restaurar-se. L’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, fill d’exiliats procedents de Montbrió del Camp, té clar que la Maternitat d’Elna ha d’estar accessible al públic per poder-ne continuar explicant la història. Però necessita suport econòmic ja que les obres de restauració tenen un pressupost estimat de 870.000 euros. Per això, entre d’altres recursos, s’ha habilitat un número de compte al qual fer donacions (IBAN: FR38 3000 1006 31C6 6300 0000 077).
Va ser la mestra i voluntària suïssa Elisabeth Eidenbenz qui l’any 1939 va fer-se càrrec d’aquest edifici, que es va convertir en tot un oasi de tranquil·litat per a les dones embarassades que hi van fer cap. La Maternitat d’Elna, doncs, és un símbol de resistència durant la Segona Guerra Mundial, un espai pel qual van passar, entre d’altres, moltes dones catalanes que fugien de l’escenari al qual les havia abocat la Guerra Civil. En total hi van néixer 597 nadons.
Hi van fer cap dones que es trobaven al final de la gestació i s’hi mantenien durant els primers mesos després d’haver nascut les seves criatures. Aquella estada els permetia refer-se de la malnutrició de què eren víctimes i fugir de les difícils condicions amb què malvivien als camps de refugiats, unes condicions que no els auguraven massa bons pronòstics a l’hora de donar a llum els seus infants.
Nicolas Garcia també és un dels alcaldes de la Catalunya Nord entestat a mantenir el català als plens del seu Ajuntament, malgrat la prohibició per part de la justícia francesa. Juntament els altres batlles afectats, pretén fer valdre els drets de la ciutadania per tal de mantenir-ne l’ús i impulsar el català des del seu municipi. I és que, tot i que en va creixent el prestigi, l’ús social va minvant, assegura.
El passat 3 de setembre, Garcia va parlar de totes aquestes qüestions en el marc de Montbriart. El dia anterior, Teresa Mariné també va presentar el seu llibre: Rosa Virgili, de Mont-roig a Castellar per amor, en què recull les vivències d’una de les mares de la Maternitat d’Elna. Els actes comptaven amb la coorganització d’Òmnium Baix Camp.