Òmnium Bages organitza un itinerari per la Manresa del 1714, a càrrec de l’historiador Francesc Serra

Actualitat

,,,

El dissabte 10 de setembre, Òmnium Bages organitza a una primera ruta guiada per la Manresa del 1714 (Born, Plana de l’Om, pl. Valldaura, Sant Miquel, pl. Major, Vallfonollosa, la Seu, Sobrerroca i hospital de Sant Andreu), a càrrec de l’historiador Francesc Serra, estudiós dels fets de la Guerra de Successió al Bages. Per a informació i inscripcions, cal adreçar-se a la secretaria de la seu territorial, de dilluns a divendres, de dos quarts de vuit a dos quarts de nou del vespre, o bé a [email protected], fins al dia 9 de setembre (places limitades).

Manresa fou una de les primeres ciutats catalanes que jurà obediència a l’arxiduc Carles, amb força prohoms compromesos amb el bàndol austriacista, com el general de batalla Ignasi Picalqués. La ciutat va ser una de les més represaliades durant la Guerra de Successió. El 13 d’agost de 1713 un gran exèrcit borbònic, format per quatre batallons de guàrdies i dotze companyies de granaders i comandat pel general José de Armendáriz, incendià Manresa. El foc va afectar més de 500 edificis. L’incendi borbònic va ser una clara voluntat del duc de Pópuli d’exemplificar la repressió per obtenir la submissió dels pobles de la Catalunya central. El 4 de setembre de 1714 Manresa va tornar a viure un important fet bèl·lic. El marquès del Poal, amb els seus fusellers, va ocupar la ciutat i va atacar la guarnició borbònica, que es va fer forta als convents del Carme, Sant Domènec, Sant Francesc i la Seu. El dia 5, l’exèrcit del marquès del Poal va intensificar l’atac i els fusellers catalans van aconseguir entrar a la Seu, on s’havia refugiat una part important de la guarnició borbònica. Es van produir molts estralls a dins de la basílica, seguits d’un gran incendi, que va destruir tot l’interior.

En el recorregut que us proposem es visitaran diferents carrers i edificis on van viure els protagonistes de la Guerra de Successió a Manresa, s’explicarà sobre el terreny els esdeveniments més destacats i els llocs on van succeir i es visitaran elements patrimonials relacionats directament amb la Manresa d’aleshores.

Durant la visita, que començarà a tres quarts d’onze del matí, a la plaça de Sant Domènec, de Manresa i comptarà amb la participació dels Miquelets de Catalunya, es lliurarà un dossier informatiu a tots els inscrits.