Òmnium atribueix la negativa del Suprem a alliberar Cuixart al descrèdit de la justícia espanyola a Europa
La defensa de Cuixart recorda a Marchena que té mecanismes de coordinació com les euroordres en cas de fuga
Cuixart: “ L’Estat espanyol desconfia dels seus socis europeus perquè sap que les acusacions que ens imputa no s’aguanten per enlloc”
Barcelona, 29 de gener 2019 – Òmnium Cultural atribueix la negativa del Tribunal Suprem a deixar en llibertat el president de l’entitat, Jordi Cuixart, al descrèdit acumulat de la justícia espanyola a Europa després dels diferents revesos dels tribunals belgues i alemanys. L’entitat denuncia així l’enèsima vulneració flagrant de drets fonamentals en el procediment del Judici a la Democràcia amb la darrera interlocutòria del Tribunal Suprem denegant la llibertat del president de l’entitat, Jordi Cuixart, així com d’altres presos polítics. La defensa del president d’Òmnium recorda que, que en el supòsit que el president d’Òmnium intentés fugir del país, -un dels arguments que el magistrat Manuel Marchena utilitza en la interlocutòria per no revocar la presó preventiva-, té a la seva disposició euroordres i altres instruments de cooperació entre els estats membres per reclamar-ne l’extradició. Segons Cuixart, amb aquesta interlocutòria “l’Estat espanyol torna a quedar retratat”: “ja desconfien fins i tot dels seus socis europeus perquè saben que les acusacions que ens imputen no s’aguanten per enlloc”.
D’altra banda, Òmnium considera un greuge i una irresponsabilitat basar les decisions judicials que afecten el president d’Òmnium en tercers. “És principi fonamental del dret jutjar una persona per allò que ha comès”, diu Cuixart, “i ara mateix el Suprem diu que no ens deixa en llibertat per les accions que fan o deixen de fer terceres persones”. I és que, segons la interlocutòria signada per Marchena, l’existència d’estructures de país i líders polítics a l’exili servirien per donar cobertura davant una eventual fugida dels presos polítics.
En tercer lloc, la defensa de Jordi Cuixart deixa constància que el Tribunal Suprem ha donat resposta a una petició de llibertat de més de 70 pàgines amparada en l’exercici de drets fonamentals amb una nova vulneració flagrant dels mateixos. Òmnium Cultural acusa un cop més al Suprem d’ignorar els Drets Humans i insisteix que arribarà fins les instàncies internacionals que calgui per a que aquests atacs contra els drets i llibertats fonamentals no quedin impunes.