Òmnium atorga el 47è Premi d’Honor al filòleg Joan Veny

Actualitat

El Premi d’Honor reconeix el filòleg mallorquí Joan Veny per més de 60 anys de compromís amb la llengua catalana

Òmnium Cultural ha atorgat el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al filòleg mallorquí Joan Veny i Clar, pel compromís, l’estimació i el treball constant per la llengua catalana durant més de 60 anys. El jurat del Premi d’Honor ha destacat el catedràtic de Filologia Catalana de la UB i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) com la personalitat més eminent en dialectologia i variació lingüística catalana, reflectida en la seva obra magna: l’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC).
 
El veredicte s’ha donat a conèixer avui al migdia a Òmnium. La seva presidenta, Muriel Casals, ha remarcat que Veny, “un savi mallorquí establert a Barcelona, se suma a l’ampli i divers llistat de referents culturals i cívics que han rebut el Premi d’Honor, després del cantant Raimon, del dramaturg Benet i Jornet, i del Pare Massot, també filòleg mallorquí”.
 
Per la seva banda, Lluís Duran com a representant del jurat del premi, ha destacat, “l’excel·lència de l’obra científica, el perfil permanent de mestre engrescador i la dedicació amorosa i constant a la llengua catalana en tot el domini lingüístic”, amb “una extraordinària humanitat i dignitat”. “La importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”, ha afegit Duran.
 
Viure la llengua en tota la seva normalitat
Joan Veny ha agraït aquest reconeixement i ha recordat altres persones que han rebut aquest premi, com Antoni Badia i Margarit, a qui ha donat les gràcies pel seu “mestratge i amistat”. “Estem en moments difícils i jo espero que hi hagi un futur pròxim de llibertat i de viure una llengua en tota la seva normalitat”, ha destacat el doctor Veny, després de valorar “ocupació per la llengua i per l’estudi aprofundit de la llengua, però [mostrant] també preocupació pel seu futur”.
 
“M’he dedicat a la llengua des de diverses facetes i tinc una concepció total i participativa de la llengua, estudiant-la des d’un punt de vista diacrònic, cercant les arrels de les paraules i sense oblidar el contacte del català amb altres llengües veïnes o influents, com ara l’anglès”, ha dit Veny. “Crec  que he completat, en la mesura de les meves possibilitats, l’obra de Joan Coromines, el gran geni de l’etimologia europea i mundial. Jo he fruït d’aquesta feina immensa de l’Atles i de l’estudi de les seves paraules i el seu origen. He fruït quan he trobat una paraula nova”, ha afegit el 47è Premi d’Honor.


 
Una vida dedicada al català
Joan Veny i Clar (Campos, Mallorca, 1932), estudià a la Universitat de Barcelona, les de Lovaina i Poitiers, i es doctorà en Filologia Romànica. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües.
 
Ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com Estudis de geolingüística catalana, Els parlars catalans i Introducció a la dialectologia catalana, Dialectologia filològica, Llengua i entorn natural o Petit Atles Lingüístic del Domini Català. Director, amb Lídia Pons, de l’Atles Lingüístic del Domini Català, és responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística. President del Consell Supervisor del Termcat, president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble), així com de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, i codirector de la revista Estudis Romànics.
 
L’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC)
Joan Veny, amb Lídia Pons, dirigeix l’ALDC, un programa de recerca sobre la llengua catalana centrat en la diversitat dialectal, que té com a objectiu el tractament informàtic i la publicació del material lingüístic i etnogràfic procedent de cent noranta localitats de tot el domini lingüístic. L’any 1989, acollit per l’Institut d’Estudis Catalans,  l’ALDC va començar una nova etapa de treball regular i sistemàtic. Des de 1998, publica regularment els materials elaborats, també consultables a internet. De moment han aparegut els 6 primers volums i 4 volums del Petit Atles Lingüístic del Domini Català, obra interpretativa de l’ALDC.
 
 
El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l’any 1969 i s’atorga a persones que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagin contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. El 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes es va atorgar l’any passat al cantant Raimon.

L’acte de lliurament del 47è Premi d’Honor tindrà lloc el proper 8 de juny al Palau de la Música Catalana. Serà un homenatge al doctor Veny.

Podeu veure el vídeo de la roda de premsa del veredicte.

 


Més informació a www.premidhonor.cat