Òmnium Anoia lliura els premis al Compromís Cultural 2008 a Magí Puig i la COMTCASE
,,,
La delegació anoienca d’Òmnium Cultural lliura, el dimecres 10 de setembre a l’Ateneu Igualadí, els cinquens Premis al Compromís Cultural, que enguany recauen en l’adober igualadí Magí Puig i la COMTCASE de Calaf, organitzadora del Festival de Música Tradicional i promotora de la taverna Cal Macarró. L’acte, que començarà a les 10 del vespre, començarà amb una reflexió de l’ex-director del diari Avui, Vicent Sanchis, sobre la situació comunicativa en què es troba el país, i el músic Toti Soler el clourà amb tot un seguit de cançons d’Ovidi Montllor.
Premi a la trajectòria individual: Magí Puig
Òmnium Cultural-Anoia vol premiar la tasca de recuperació de la història local i del gremi dels adobers en particular realitzada per Magí Puig i Gubern. L’entitat vol reconèixer la tasca de Puig com a impulsor del Museu de la Pell d’Igualada, del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i de l’Escola Superior d’Adoberia d’Igualada (l’actual EUETII-Escola d’Adoberia), i, més recentment, de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la comarca de l’Anoia (AUGA).
A més, Puig, de 75 anys, és autor de llibres com ‘Història del Gremi de Blanquers d’Igualada’, ‘Renoms Igualadins recull, anecdotari i origen’, ‘Igualadins, dites i anècdotes’, i ‘D’Escola d’Adoberia a Escola Universitària. 50 anys a Igualada’ (escrit juntament amb Josep Riba Gabarró), així com de força articles de difusió de la història local i comarcal.
Premi a l’entitat: COMTCASE
La junta de l’entitat també ha decidit de premiar la COMTCASE (Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf – Segarra), que enguany ja ha organitzat la dissetena edició de l’exitós Festival de Música Tradicional de Calaf, que cada darrer cap de setmana de juny converteix la capital de l’Alta Segarra en un punt de referència per a tots els amants de la música d’arrel.
La COMTCASE també és la promotora de la taverna Cal Macarró, el propietari de la qual, Bernat Dàmaso, es va declarar en vaga de fam a final de juny per defensar la cultura. Cal Macarró és una iniciativa puntera en la promoció de la música tradicional, que malgrat els problemes, ha dinamitzat durant els darrers anys diferents activitats amb gran èxit i s’ha convertit en un local referent a nivell nacional.
Les actuacions
Enguany, durant l’acte comptarem amb la presència del periodista Vicent Sanchis. Nascut a València el 1961, és periodista i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Va dirigir el diari ‘Avui’ entre 1996 i el 2007, i des del febrer d’enguany és director de continguts del Grup Cultura 03.
Com a persona amb una més que notable experiència en el camp dels mitjans nacionals, Sanchis farà un diagnòstic de com veu el panorama comunicatiu català, ara que hi han hagut tot de canvis a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CMA); ara que TV3 perd cada cop més audiència; que Catalunya Ràdio no té gens clar de continuar sent líder i que la SER i RAC1 li disputen el liderat, que TV3 ja no es veu al sud del País Valencià…
Sanchis és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat director del setmanari ‘El Temps’, director de la revista ‘Setze’, del diari ‘El Observador’ i de força programes de televisió a TVC.
Per cloure l’acte, el guitarrista Toti Soler ens oferirà un recital de cançons d’Ovidi Montllor. Compositor, guitarrista, músic de poemes i cantant, Toti és un dels mestres de la música del nostre país.
Va rebre el Premi Nacional de Música 2004 per la seva trajectòria musical tant individual com la col·laboració amb altres músics -especialment amb Ovidi Montllor amb qui creà un tàndem indissociable.
Compartint escenari amb el poeta, actor i cantant Ovidi Montllor, va recórrer els escenaris de tot el país i de l’estranger, en festivals de renom. El 2006 li fou concedida la Creu de Sant Jordi, màxim guardó que el govern de Catalunya concedeix a les personalitats i entitats més destacades.Toti Soler és un músic que parla amb l’ànima al descobert però la seva música no tan sols pot ser escoltada amb l’oïda sinó que demana, també, ser compresa per l’ànima.
També hi intervindrà el cor de noies Exaudio, que interpretarà quatre cançons tradicionals catalanes (‘El testament d’Amèlia’, ‘La dama de Mallorca’, ‘Cançó de finestra’ i ‘La sabatera de Sant Pere de Torelló’).
El cor va començar les seves activitats musicals la tardor de 1996 i, des de llavors, s’ha centrat principalment en cançons d’autors catalans, espirituals negres, temes de pel·lícules, musicals, populars d’arreu i música del Mediterrani. Actualment, el cor és format per una quinzena de noies, totes elles volent dedicar una part del seu temps lliure a cultivar la seva veu i a descobrir les possibilitats de treball en un grup de veus blanques.
L’acte, gratuït, s’acabarà amb un petit refrigeri per a tots els assistents