Nou parelles lingüístiques ja donen corda al català

Actualitat

(31/01/2005) L`acollida de la taula rodona per debatre sobre la Constitució europea a la Garrotxa va ser rotunda. Més d`un centenar de persones es van acostar dissabte al vespre a l`Orfeó popular olotí per escoltar diferents posicions i raonaments sobre la Constitució europea. Amb la finalitat de formar la ciutadania i crear debat, la delegació d`Òmnium Cultural de La Garrotxa va convidar representants de diferents partits polítics a presentar els seus arguments favorables o desfavorables al Tractat Constitucional. Joan Puig d`ERC i Joan Boada d`IC-V van centrar el seu parlament en els dèficits socials, laborals i ecològics, defensant el vot negatiu. El representant d`Òmnium Cultural, que va explicar els arguments que han portat Òmnium Cultural a posicionar-se pel No a aquesta constitució. Miquel Esquirol va centrar el seu discurs en la manca de respecte que el Tractat constitucional mostra pels pobles i nacions sense estats assegurant que des de l`europeisme no es podia acceptar una Europa d`estats. La resta de tertulians, els representants de CiU, Carles Llorens, PSC, Rafael Bruguera, i PPC, Manuel Ibarz, varen defensar una posició favorable a la Constitució. Com afirma Raül Massanella, president d`Òmnium Cultural de La Garrotxa, el que es pretenia amb aquesta taula rodona era “portar el debat del Tractat de la Constitució europea a Olot i oferir la possibilitat de sentir diferents arguments , tant a favor com en contra”. El públic assistent, que no es va limitar a escoltar sinó que també hi va dir la seva es va mostrar molt satisfet amb l`acte i va celebrar la iniciativa.

Les primeres nou parelles lingüístiques del’Anoia ja han començat a rodar. El divendres 28 de gener, noucatalanoparlants i nou nouvinguts inscrits al programa de voluntariatlingüístic d’Òmniun Cultural-Anoia i la Coordinadora d’Associacions per laLlengua (CAL) es van trobar a la Kaserna per començar a participar en aquestainiciativa, que té per objectiu fomentar l’ús del català entre la comunitatnouvinguda a l’Anoia.

Òmnium Anoia i la CAL, juntament amb laFundació sòciocultural Atlas, Creu Roja-Anoia i Càritas, van començar lacaptació de voluntaris el mes de desembre. En total, 23 catalanoparlants i 9nouvinguts es van interessar per la iniciativa. Així, el divendres 28 vatenir lloc la primera trobada entre les nou parelles lingüístiques, que apartir d’ara es trobaran una hora a la setmana fins la diada de Sant Jordi pertal que els nouvinguts millorin el seu domini del català, tot conversant demanera desinhibida amb la seva parella lingüística.

Els catalanoparlants que participen en elprograma provenen majoritàriament d’Igualada, per bé que també n’hi ha de SantMartí de Tous, Jorba o Vilanova del Camí. Quant als nouvinguts, la sevaprocedència és ben dispar: el Marroc, Argentina, Bolívia, Ghana, Uruguai, Xinai Portugal. Tant els uns com els altres, divendres es mostraven molt motivatsper participar en la iniciativa, del tot enriquidora per a les dues comunitats.

Els 14 catalanoparlants inscrits al programaque en aquesta primera tongada no han trobat parella lingüística romandran inscritsa la borsa de voluntaris del programa fins que hi hagi un segon grup denouvinguts disposats a millorar el seu català.

D’aquesta manera, Òmnium Cultural i la CAL s’han sumat a la iniciativaparal·lela que ja impulsa des de fa un any el Consorci per la NormalitzacióLingüística-Montserrat, per bé que només està destinada a aquelles personesinscrites en alguns dels seus cursos de formació. Així mateix, la participacióal programa de parelles lingüístiques es manté oberta a tots els anoiencs-catalanoparlants i nouvinguts- que ho desitgin. Per inscriure’s a la borsa devoluntariat lingüístic, els interessats poden dirigir-se als locals d’Atlas:carrer Sant Pau, 12; 93-805-57-92; de 9 a 13h i de 15 a 20h.