Nou Barris acull la 67a Nit de Santa Llúcia, el 15 de desembre
L’empresonament del president d’Òmnium Cultural i la situació política del país marcaran la vetllada literària
La 67a edició de la Nit de Santa Llúcia se celebrarà el proper 15 de desembre, al districte barceloní de Nou Barris. El pavelló poliesportiu de Virrei Amat acollirà, a les 20 h, un miler de persones que viuran en directe la nit de l’any més rellevant per a la literatura i la cultura catalana. L’acte es retransmetrà per TV3. L’edició d’enguany, però, estarà marcada per l’excepcionalitat política que viu el país i per l’empresonament del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que per primera vegada no assistirà a la cerimònia. “En moments convulsos i complexos, la cultura sempre dona respostes. En aquests moments on l’Estat aplica la repressió sobre la cultura i la llengua, la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, pren una dimensió d’esperança i projecció al futur”, afirma el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Ja fa 67 anys que Òmnium organitza aquest certamen en el qual hi col·laboren l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació.
“Aquesta Nit de Santa Llúcia ha de ser, més que mai, una ocasió per reivindicar amb tota la força la voluntat i l’expressió d’un poble que no renuncia a res. El lideratge, la fermesa i el compromís d’Òmnium Cultural ha estat sempre a l’alçada del moment que exigeix el repte col·lectiu que vivim”, afirma Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona.
Durant l’acte es lliuraran el Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Muriel Casals de Comunicació, el Premi Internacional J. B. Cendrós, el Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies i el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil. Com a novetat, durant la vetllada, s’anunciaran els tres finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any i el Premi de Comunicació es diu, per primera vegada, Premi Muriel Casals.
Nou Barris ha estat enguany l’escenari triat. Representa una oportunitat per descobrir un dels districtes més transversals de la capital catalana i que ha crescut demogràficament a través d’onades migratòries i ha guanyat drets a través de lluites socials i populars dels veïns. “De la mateixa manera que l’any passat la Nit de Santa Llúcia es va celebrar a l’Hospitalet, aquest any Nou Barris exemplifica la construcció des del carrer i a través de les lluites compartides d’una Catalunya que vol ser un sol poble”, afegeix Mauri.
Durant la Nit de Santa Llúcia es retrà un homenatge a aquesta lluita veïnal per aconseguir equipaments socials i culturals. Un compromís dels veïns que es remunta a la dècada dels setanta però que també va ser present en la defensa de les escoles el passat 1 d’octubre. Paral·lelament, entre el 15 de novembre i el 15 de desembre, s’organitzen activitats vinculades a la Nit de Santa Llúcia amb la col·laboració del teixit social i cultural del districte: lectura de contes, taller de circ, concert vermut o exposicions de pintura. Tot sota el lema “Les lletres surten al carrer”.