Mobilització històrica de 100.000 persones per l’escola catalana
Amb el lema “Per un país de tots, decidim escola catalana”, la marxa recorre el centre de Barcelona en un ambient festiu i reivindicatiu
Somescola ha aplegat aquest dissabte 100.000 persones, la mobilització per l’escola catalana més important de la història (fotos). Amb el lema “Per un país de tots, decidim escola catalana”, la marxa ha recorregut el centre de Barcelona en un ambient festiu i reivindicatiu, des de la plaça Tetuan fins al passeig Lluís Companys, on ha tingut lloc la lectura d’un manifest conjunt (pdf) i (vídeo íntegre).
Les 44 entitats de la coordinadora cívica i educativa han encapçalat una marea verda amb milers de samarretes de Somescola, i també amb la presència d’Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes. Una segona capçalera amb diversos representants institucionals, polítics i personalitats catalanes que han donat suport a la mobilització, ha reflectit la majoria social i política que defensa el dret a decidir el propi model educatiu.
El ressò a les xarxes socials, amb l’etiqueta #somescola14J a Twitter, també ha sigut molt notable, amb milers d’imatges en temps real de la mobilització.
Després de passar l’Arc de Triomf ha donat pas a l’actuació del grup Macedònia, el pallasso Tortell Poltrona, Gospel Gràcia i Lax’n’Busto, amb la presentació de l’actor Quim Masferrer. Centenars d’autocars organitzats arreu del país, més de 20 formacions de percussió, 10 companyies de teatre de carrer; o bé 40 gegants, 20 peces de bestiari popular o 50 gegantons d’escola, han donat color a la marxa, que també ha comptat amb centenars de capgrossos fets pels infants.
Mantenir un model d’èxit
El manifest (pdf), llegit per Muriel Casals, rebutja la judicialització de les aules i la LOMQE o Llei Wert: “Allò que diu la llei Wert no convé a la nostra escola. La LOMQE no s’ha d’aplicar el curs vinent. Ho hem d’impedir!”. “Reclamem que el Govern català dicti instruccions ben clares i precises que donin confiança als nostres centres educatius, que ens refermin en els nostres valors educatius i que no cedeixin ni un pas en la presència del català a les nostres aules. És un compromís polític que ha d’estar a l’alçada del compromís dels mestres i dels pares i mares a les escoles; compromís que es manté ferm des de fa més de 30 anys”, afegeix.
El manifest defensa que el model d’escola catalana és una eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa; un model que no segrega els infants per raó de llengua i garanteix el coneixement del català i del castellà. “Des de Somescola, com a representants de les associacions que la integren, sempre que calgui tornarem a demanar la vostra força, la nostra força, per cridar junts: Per un país de tots, DECIDIM, escola catalana!”, clou el manifest.
El manifest també ratifica la unitat lingüística de la llengua i la defensa col·lectiva de l’escola en català arreu dels Països Catalans: “Som una comunitat de 10 milions d’europeus repartits entre quatre estats que, malgrat les divisions administratives, manifestem que ens sentim units, enllaçats, per la nostra llengua comuna, la llengua catalana. Qualsevol atac a la nostra llengua en qualsevol d’aquests territoris s’ha de trobar amb una resposta contundent i col•lectiva”.
També ha recordat, doncs, la lluita al País Valencià i a les Illes, donant suport a Jaume Sastre: “Admirem el comportament dels docents i les famílies, i els enviem tot el nostre suport. Especialment cap al company Jaume Sastre, que manté a Mallorca una valerosa vaga de fam contra les polítiques educatives del govern Bauzá, per la llengua i per la qualitat educativa”.