Més de 2000 anys d’història

Actualitat

La tercera sortida del cicle “Petjades Penedès”, el dissabte 9 d’abril, ens va portar al conjunt monumental d’Olèrdola, que forma part del Museu d’Arqueologia de Catalunya. La muntanya de Sant Miquel d’Olèrdola ha acollit, al llarg dels segles, un poblat iber, una fortificació romana i una ciutat medieval i la visita guiada ens va permetre descobrir molts detalls de les restes que se’n conserven, com la muralla i la cisterna romanes, l’església i la necròpolis de Sant Miquel, els carrers i cases de l’edat mitjana, la tintoreria ibèrica i les característiques tombes antropomorfes del Pla dels Albats.

Ens vam assabentar que a partir del 1.108 la muntanya de Sant Miquel es va començar a despoblar i els seus habitants es desplaçaren cap a la plana, on el petit nucli que seria Vilafranca, amb el recolzament comtal, començà a créixer. 

El dia, molt clar, ens va permetre gaudir també d’unes vistes magnífiques, des del mar i les muntanyes del Garraf fins a Montserrat i el Pirineu nevat. En aquest domini visual absolut i ben defensat per muralles i cingleres, rau la importància de la muntanya de Sant Miquel.

Vàrem acabar la visita amb l’exposició que commemora, els 100 anys de les primeres intervencions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola.

La sortida ha servit per a confirmar una vegada més, que el nostre país té un patrimoni extraordinari, i que ens cal que el continuem gaudint, vetllant i descobrint.