Mauri: “La resolució del recurs de Cuixart a Estrasburg tindrà efectes sobre els drets fonamentals de tota la ciutadania europea”

Actualitat

Òmnium Cultural presenta el recurs al TEDH acompanyat per les Nacions Unides i les principals entitats de drets humans del món


El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat que “la resolució del recurs de Jordi Cuixart al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg tindrà efectes sobre els drets fonamentals de tota la ciutadania europea”. Per tant, aquest tribunal europeu “haurà de decidir: o condemna Espanya per vulneració de drets fonamentals o condemna la democràcia, no hi ha terme mig”. Ho ha assegurat aquest dimecres des de l’antiga presó Model de Barcelona, en una roda de premsa amb accent internacional en què s’han donat a conèixer els detalls del recurs de Jordi Cuixart al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Mauri ha comparegut acompanyat per l’advocat internacional de Cuixart, Olivier Peter; la representant internacional d’Òmnium, Elena Jiménez, i diversos representants d’ONGs i institucions internacionals de defensa dels drets humans que han volgut mostrar el seu suport al camí que Cuixart comença a Estrasburg per continuar defensant els drets fonamentals vulnerats. Entre els participants de la roda de premsa hi ha Ed Donovan, assessor de la Relatora de Defensors de Drets Humans de Nacions Unides, que s’ha connectat en directe des de Ginebra; Masha Chichchenkova, coordinadora de Protecció a Europa de Front Line Defenders, des de París, i Giada Negri, d’European Civic Forum, des de Brussel·les. També hi ha hagut missatges de la Premi Nobel de la Pau, Jody Williams, des dels Estats Units; la presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement, des de Mèxic; i Gerald Staberock, secretari general d’Organització Mundial Contra la Tortura, des de Ginebra. Aquests han posat de relleu la gravetat del comportament de l’Estat espanyol en matèria de drets i llibertats, han destacat la particularitat del cas Cuixart, en el sentit que és l’únic defensor de drets humans empresonat a la Unió Europea, i han destacat que la causa que ara arriba a Estrasburg és, en el fons, una causa contra els drets fonamentals de tota la ciutadania europea.


Mauri ha remarcat que “la causa de drets fonamentals és la causa de Cuixart, i és una causa de la democràcia”. Precisament per això, ha dit, “a Estrasburg no acaba res”, sinó que cal seguir reclamant el dret a l’autodeterminació i l’amnistia. “Condemnar i empresonar un líder de la societat civil en ple segle XXI no és un cas aïllat o innocu”, ha afirmat, i ha assegurat que “la causa de Cuixart és la causa dels drets fonamentals”. Segons el vicepresident d’Òmnium, a més, “l’Estat condemna Cuixart per la seva posició política”, i precisament aquest serà un dels elements pels quals es demanarà per la condemna de l’Estat espanyol al TEDH. “Sabem que res del que hem fet seria delicte si no fos perquè es castiga l’objectiu de l’acció: exercir el dret a l’autodeterminació i els drets fonamentals. I és això el que denunciarem a Estrasburg: Jordi Cuixart va tenir un judici polític, en el marc d’una causa general contra el dret a l’autodeterminació”, ha dit, com també ha destacat que ho mostren les fissures que es van evidenciar amb els vots particulars del Tribunal Constitucional. De fet, que Cuixart estigui perseguit per les seves idees i per defensar drets fonamentals és un dels punts forts del recurs que ha desgranat l’advocat internacional Olivier Peter. “Sabíem que a Espanya el president d’Òmnium no podria trobar justícia”, ha admès Peter, que ha repassat alguns dels drets vulnerats que s’inclouen en els recurs de Cuixart a Estrasburg -un recurs íntegrament en català-, però també ha destacat la limitació abusiva dels drets fonamentals. Una vulneració de l’article 18 del Conveni Europeu de Drets Humans: “Anem a Estrasburg a evidenciar que Cuixart és un defensor de drets humans represaliat pel seu compromís amb la defensa de la democràcia i el dret a l’autodeterminació dels pobles”. Així mateix, Peter ha considerat que “l’objectiu del procediment penal contra Cuixart no ha estat sancionar, sinó obstaculitzar la seva voluntat de defensar els drets humans i el dret a l’autodeterminació, el que constitueix una vulneració arbitrària dels drets humans”. Peter ha destacat que “la roda de premsa d’avui és excepcional”. “Tenim les ONGs més importants de defensa de drets fonamentals del món, i això demostra quina és la relació de força amb què anem a defensar drets fonamentals al TEDH”, ha dit. Sobre això, l’advocat de Cuixart s’ha mostrat confiat que “acabarà amb condemna a l’Estat espanyol”, entre altres motius perquè “la jurisprudència és molt clara”. I quan això arribi, ha avisat, “no serà una victòria només de Cuixart o d’Òmnium”. “El dia que Estrasburg condemnarà Espanya serà una victòria de la democràcia i de l’estat de dret”, ha sentenciat. 

 

Suport internacional al recurs de Cuixart a Estrasburg


L’assessor de la Relatora de Defensors de Drets Humans de Nacions Unides, Ed Donovan, ha afirmat, en directe des de Ginebra, que “és decebedor que portem aquí tres anys i mig i que encara diguem que és un defensor dels drets humans”. “No hauria d’estar a la presó”, ha afirmat, ja que “les seves accions entren dins dels drets reconeguts”. Com a portaveu a la roda de premsa de la relatoria de drets humans de les Nacions Unides, Donovan ha acabat afirmant: “Expresso el desig de la relatora especial de defensors de drets humans (Mary Lawlor) per veure Cuixart lliure molt aviat i esperem que aquesta situació no es repeteixi mai més”. També Masha Chichchenkova, de Front Line Defenders, que des de París  ha considerat cal “una reacció per part de les autoritats” i que s’abandonin els càrrecs contra la defensa de drets fonamentals que recauen sobre Cuixart. Així mateix, ha demanat que s’alliberi el president d’Òmnium, així com la resta de defensors de drets humans que pateixen “represàlies o assetjament”. Per la seva part, Giada Negri, d’European Civic Forum, des de Brussel·les, ha afirmat que des d’Europa estan “preocupats per l’empresonament de Cuixart”, ja que “el dret de reunió ha de ser un pilar de drets humans”. Per tant, ha acabat mostrant “la solidaritat amb el president d’Òmnium” que obre el camí a la justícia europea. 

Entre les personalitats i institucions que no han pogut ser presents a la roda de premsa però que han volgut enviar un missatge de suport hi ha hagut la Premi Nobel de la Pau, Jody Williams, que des dels Estats Units ha valorat “particularment opressiu” que Cuixart segueixi empresonat “simplement per les seves idees”. També la presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement, des de Mèxic, que ha anunciat que acompanyen Cuixart “perquè es faci justícia”, i finalment Gerald Staberock, secretari general d’Organització Mundial Contra la Tortura, des de Ginebra, que ha considerat que, en el cas Cuixart, veuen “un cas relacionat amb la llibertat de reunió. Ho veiem així a través del prisma de les lleis internacionals de drets humans reconegudes i ratificades per Espanya”. 


La representant internacional d’Òmnium Cultural, Elena Jiménez, també ha destacat que són molts, els posicionaments que constantment arriben a nivell internacional per reclamar l’alliberament de Cuixart, empresonat des de fa més de tres anys i mig. “El seu cas és únic a la Unió Europea”, ha puntualitzat, i ha recordat que tant el Consell d’Europa com l’ONU o -en set vegades- Amnistia Internacional, han defensat, reiterades vegades, que el president d’Òmnium únicament exercia drets fonamentals: “Hi ha hagut més de 100 posicionaments internacionals que han denunciat el comportament dubtosament democràtic de l’Estat espanyol”. 


A la roda de premsa també hi ha participat, en la fila zero, advocats de l’equip jurídic de Jordi Cuixart com Marina Roig i Àlex Solà; Mercè Barceló -Col·lectiu Praga-; Anaïs Franquesa -Irídia-; Iñaki Ribera -Observatori del Sistema Penal i els drets Humans-, i August Gil Matamala i Robert Sabata -advocats i històrics defensors de drets humans-.