Mauri: “Fins que hi hagi el vist per sentència, el govern del PSOE té temps de retirar tots els càrrecs. És l’únic gest possible”

Actualitat

El vicepresident d’Òmnium insisteix que el govern espanyol “té un problema molt greu” perquè “segueix de la mà de l’extrema dreta”

 

Barcelona, 29 de gener 2019 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Rios, ha interpel·lat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que retiri totes les greus acusacions que pesen sobre el president de l’entitat, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics: “encara hi són a temps, fins que hi hagi el vist per sentència”. Aquest és “l’únic gest possible”, ha afegit. Mauri ha assegurat que “el govern del PSOE té un problema molt greu” perquè ha de triar si segueix anant “de la mà de l’extrema dreta” i manté “acusacions falses en el judici o aposta pel diàleg sincer”. Malgrat tot, el vicepresident d’Òmnium admet que té “confiança zero” quan encara avui hi ha ministres del govern Sànchez, com Josep Borrell, que “parla de fake news referint-se a les imatges [de les càrregues policials] de l’1-O”.

Durant l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Mauri ha posat en relleu la “manca de voluntat de l’Estat” de solucionar amb política i diàleg un conflicte polític i situar-lo, en canvi, en l’àmbit de les presons: “això per a nosaltres és venjança”. Davant d’aquesta situació, Mauri ha recordat que Pedro Sánchez va demanar una proposta que aglutini el 75% de la població catalana i Òmnium, ha dit, en proposa una que n’aglutina el 80% i passa pels grans consensos. “El 80% del país està en contra de la presó preventiva, la repressió, i a favor de resoldre políticament el conflicte i votar en un referèndum”, ha recordat.

A les portes del Judici a la Democràcia, Marcel Mauri ha volgut recordar que “serà la constatació de la vulneració flagrant dels drets humans”, perquè es jutja el dret a manifestació, a la llibertat ideològica, en definitiva, “el dret a dissentir”. Mauri ha denunciat el “relat farcit de mentides” construït des dels poders de l’Estat per empresonar Cuixart i la resta de presos polítics i una prova és la negativa del Suprem a la presència d’observadors internacionals. “Si estan segurs que el procediment està sent transparent, no els hauria de molestar que hi haguessin observadors”, ha afegit.

Mauri ha fet notar l’anormalitat que suposa que sigui el vicepresident de l’entitat qui protagonitzi el col·loqui enlloc del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des de l’octubre de 2017 per exercir drets i llibertats fonamentals. “En una democràcia madura”, ha apuntat Marcel Mauri, “el president de l’entitat cívico-cultural més gran d’Europa hauria de poder debatre amb llibertat les seves idees i hauria de poder contrarestar-les per la via del diàleg amb tots aquells que pensen diferent”.

El vicepresident ha glosat la història d’Òmnium i ha afirmat que l’entitat se sent deixeble tant dels “empresaris que enmig del franquisme van tirar endavant iniciatives a favor del país” com dels obrers de les lluites compartides i tots els catalanistes que van treballar sempre per “ser un sol poble”. Mauri ha reocordat que l’emergència social segueix ben viva, ja que el 23% de les persones viuen actualment al llindar de la pobresa. Òmnium lluita en la seva feina diària contra les desigualtats, “per un país més just i lliure” i ha reivindicat la cultura i l’educació com a eines essencials per fer front a aquestes desigualtats “davant un Estat que no només ens lliga de mans i peus sinó que hi actúa en contra”. “La repressió no ens ve de nou”, ha dit, “i només busca la divisió i la fractura”, i per això Òmnium segueix treballant per buscar un “futur compartit” i “enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva”.