Matar Franco… quan sembla més viu que mai
El divendres 10 de gener es presentava a l’espai Muriel Casals de Vilafranca la novel·la Jo soc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís. L’escriptor nord-català va atreure més de quaranta persones per parlar d’un llibre que ja fa dos anys que està publicat i del qual ja s’han fet gairebé cent presentacions. La de Vilafranca era, concretament, la noranta-novena i va anar a càrrec del poeta mallorquí, establert al Penedès, Jaume C. Pons Alorda, que de seguida es va posar el públic a la butxaca amb el seu entusiasme i bon humor.
Joan-Lluís Lluís va explicar la seva educació en una escola francesa on el català pràcticament no existia (i encara menys com a llengua literària) fins que, quan tenia setze anys, un professor els va portar el poema “Assaig de càntic en el temple”, de Salvador Espriu, que va ser per a ell tota una revelació. També el va animar a escriure en català el descobriment de la revista Serra d’Or. Creu que l’èxit de la ucronia narrada a Jo soc aquell que va matar Franco té relació amb el moment que viu el nostre país, on, en molts aspectes, el franquisme torna a estar plenament vigent.
Joan-Lluís Lluís, novel·lista, assagista, poeta i traductor, és un apassionat de la llengua i va animar els assistents a defensar-la parlant-la amb tothom, especialment amb els nouvinguts. Assegura que el català no és una llengua petita, ni a escala europea ni a nivell mundial, però està en perill per la falta del suport d’un estat propi, i això, va dir, l’ha portat a ser “un obrer més al servei de la independència de Catalunya”. Va acabar la presentació explicant el conte “La llengua del diable” de Josep Palau i Fabre.