Martí Serra reflexiona sobre improvisació i jazz a la Sargantana

Actualitat

07/06/06 (Redacció ÒC) El nou Premi d`Honor de les Lletres Catalanes és Josep Termes, catedràtic d`història contemporània i llicenciat en Farmàcia i Lletres. Enguany es commemora el centenari del 1906, considerat l`any de la fundació de la Catalunya contemporània. Un any on conflueixen plantejaments polítics i culturals claus per al catalanisme. Per aquest motiu, la vetllada del 38è Premi d`Honor de les Lletres Catalanes, del dia 6 de juny, va pretendre unir el passat, el present i el futur de la cultura catalana. El Premi d`Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per Òmnium Cultural, a proposta de la seva Junta Consultiva, l`any 1969. És atorgat a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. En els últims anys s`ha reconegut amb el Premi d`Honor la tasca de personalitats com l`escriptora Teresa Pàmies (2001), l`escriptor Josep Maria Espinàs (2002) o el poeta Feliu Formosa (2005). L`acte de lliurament del Premi d`Honor es va dur a terme al Palau de la Música Catalana i es va dividir en tres actes que evocaven el passat, el present i el futur. La primera part estava formada per una mirada al passat en què quatre actors van interpretar textos com La nacionalitat catalana, d`Enric Prat de la Riba, Josafat de Prudenci Bertrana o Els fruits saborosos, de Josep Carner, entre d`altres. La banda sonora d`aquest espectacle va anar a càrrec de Mishima, un grup català d`estètica actual que se situa entre la cançó d`autor, l`electrònica, el rock i el pop. Dins l`espai dedicat al present, l`escriptor Ramon Pla i el president d`Òmnium Cultural, Jordi Porta, van fer els seus parlaments, Josep Maria Roig va oferir al públic la glossa del guardonat i acte seguit es va lliurar el guardó a Josep Termes, personalitat destacada no solament en el camp de la Història, sinó també pel seu compromís cívic i com a promotor de diverses plataformes culturals. Antic militant del PSUC, el guardonat va integrar l`equip que posà en marxa la Universitat Autònoma de Barcelona amb una clara voluntat de renovació universitària a Catalunya. Com a promotor cultural ha estat membre fundador de Recerques i del Consell de redacció de Serra d`Or, L`Avenç i El Contemporani, entre altres. També va ser un dels impulsors de la col·lecció Biblioteca dels clàssics del nacionalisme català. Finalment, l`actuació de les corals infantils Els Petits Martinencs, La Xerinola i Nostra Senyora de Lourdes, representants del futur, va cloure l`acte. Parlament Jordi Porta (20,4 Kb) Parlament Ramon Pla (28,5 Kb)

[07/06/2006] En la primera sessió del cicle x[saber-ne]+, organitzat per Òmnium Cultural de Badalona al Cafè de la Sargantana, el músic Martí Serra (aquí teniu un bon resum del seu important currículum) va abordar la pregunta ‘com s’improvisa un tema de jazz?’. Serra va servir-se de diferents recursos per reflexionar sobre un dels trets distintius d’un estil de música ‘complex, però molt ric’. Un full informatiu -editat especialment per a l’ocasió amb un diccionari bàsic de conceptes musicals-, l’audició de diverses peces (esplèndida Automme leaves, capitanejada per Miles Davies) i la pròpia interpretació al saxo alt de Serra van facilitar la comunicació amb els assistents, una trentena de persones.

La setmana vinent, serà el torn de Toni Benages, que  tractarà del món del còmic. Trobareu més informació sobre el cicle, aquí.