Marcel Mauri: “Exercirem tantes vegades com faci falta la desobediència civil pacífica”
Òmnium Cultural no presenta un escrit de defensa sinó un escrit d’acusació de Jordi Cuixart davant el Tribunal Suprem
Llegeix l’escrit de defensa de Jordi Cuixart aquí.
Barcelona, 14 de gener de 2019 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha reivindicat la desobediència civil pacífica com l’instrument per fer front a les greus vulneracions de drets i llibertats fonamentals, un drets i llibertats que Òmnium mai no renunciarà a exercir. “I davant de les lleis que pretenguin restringir-los”, ha advertit Mauri, “exercirem tantes vegades com faci falta la desobediència civil pacífica”. L’entitat té clar que “el judici al president d’Òmnium Cultural busca desactivar la tasca d’Òmnium”, sempre compromesa amb el foment i defensa de la llengua, la cultura, la cohesió social i la lluita pels drets socials i polítics. “A Òmnium la repressió no ens ve de nou”, ha recordat Mauri, “el règim franquista ja va clausurar l’entitat però vam seguir treballant des de l’exili”.
En un acte a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats, Òmnium Cultural ha presentat aquest dilluns les línies mestres de l’escrit que l’equip de defensa del president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des del 16 d’octubre de 2017: “no presentem un escrit de defensa, sinó l’escrit d’acusació d’Òmnium Cultural i del seu president davant l’Estat”. Segons Mauri, davant l’actual “situació d’excepcionalitat”, Jordi Cuixart anirà al Suprem a reivindicat el dret a la mobilització pacífica, el dret a l’autodeterminació i el dret a defensar pacíficament un projecte polític. Tots aquests, entre d’altres són drets vulnerats per l’Estat espanyol i que constitueixen en la majoria de casos un atac a principis bàsics del dret internacional.
L’escrit que es presentarà les properes hores al Tribunal Suprem també denuncia que el judici a Cuixart i la resta d’encausats encobreix la tortura en la mesura en què l’actuació de les forces policials estatals durant l’1 d’octubre constitueix un acte de tortura, o altres tractes inhumans o degradants, segons la legislació internacional com el Conveni Europeu de Drets Humans i la Convenció contra la Tortura.
Òmnium Cultural ha tornat a posar de manifest un cop més que “som davant un judici polític” on s’evidenciarà la vulneració de drets fonamentals, una vulneració que no afecta només el sobiranisme “sinó a tots els ciutadans de l’estat”.
En aquest sentit, el vicepresident Marcel Mauri ha assegurat que “l’Estat espanyol ha suspès els drets polítics democràtics per preservar la seva unitat”, posant en evidència que, “per a l’Estat espanyol, la unitat d’Espanya està per sobre dels drets més bàsics”. És per això que, Òmnium té clar que “no és el moment de defensar-nos de res, sinó d’acusar un Estat que ha violentat la seva pròpia llei i que falsifica la realitat per criminalitzar una idea i un moviment pacífic”.
Durant l’acte al Col·legi d’Advocats amb més de mig centenar de professionals del món del dret, Òmnium Cultural ha tornat a denunciar la greu vulneració de drets fonamentals que suposarà aquest judici i els ha desgranat amb la col·laboració d’advocats i juristes. Així, Gemma Calvet, ha intervingut per explicar que el judici als presos polítics també serà un judici a la llibertat d’expressió; Magda Oranich ha parlat de la vulneració del dret a reunió i manifestació pacífica; la intervenció d’August Gil de Matamala ha estat dirigida a denunciar la manca de garanties i la incompetència del Tribunal Suprem per jutjar aquest cas; Carme Herranz ha explicat que es tracta d’un judici que vulnera la legalitat penal; i Olivier Peter, membre de l’equip de defensa de Jordi Cuixart, ha centrat la seva intervenció en reivindicat el dret a l’autodeterminació.