Lluís Calderer va rebre el premi Bages de Cultura 2010

Actualitat

El divendres 10 de desembre, la Secció Premià d’Òmnium Cultural va organitzar el recital a la Biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar.

El dia 3 de desembre, el Saló de Sessions i la avantsala annexa de l’Ajuntament de Manresa es van omplir a vessar, en l’acte de lliurament del Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany es va atorgar a l’escriptor manresà Lluís Calderer i Cortasa. En el transcurs de la sessió, Juli Grandia i Cortina, gerent del Patronat Municipal Auditori Pau Casals del Vendrell i director del Festival Internacional de Música Pau Casals, va glossar la figura de l’homenatjat, el qual va rebre el prestigiós guardó, obra de l’artista Josep Barés.

Durant l’acte, que va ser presidit per l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, el president del Consell Comarcal del Bages, Josep Candàliga, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon, i el president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig, Maria Farrés i Jordi ‘Jet’ Serra van interpretar la cançó Torna, guanyadora del premi Sibelius de Cantautors 2009. L’Orfeó Manresà va cloure la sessió amb la interpretació de l’obra Primavera de colors, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2009.

 

Es van lliurar també els premis Lacetània següents:

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.000 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages, el Col•legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya (delegació al Bages) i Òmnium Cultural. Atorgat al treball Escanejant l’ambient, d’Alexandre Borràs i Camps, elaborat en el marc dels estudis de batxillerat cursats per l’autor al Col•legi La Salle, de Manresa.

Premi Col•legi d’Arquitectes a projectes arquitectònics, treballs o obres vinculats a l’arquitectura de la Catalunya Central elaborats per estudiants o arquitectes fins a 40 anys. Convocat per la Delegació del Bages-Berguedà del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya i dotat amb 1.000 euros per la delegació del Bages-Berguedà del COAC. Atorgat a la proposta: Estació Intermodal Manresa Alta, de Jordi Tomasa Guix, un projecte remarcable per l’encaix de l’edifici a la ciutat i també pel desenvolupament de l’edifici de serveis, a partir de la seva secció constructiva que resol molt bé la llum zenital sobre els espais públics interiors. Així mateix, el jurat acorda atorgar una menció especial a la proposta Centre de Serveis a les persones i a les empreses. Parc de la Sèquia, de Valeria Inés Barbero Obald, per la bona idea inicial de la proposta d’intervenció.

Premi Excursionisme sobre qualsevol aspecte del Bages, des del punt de vista del medi natural, arqueològic i humà, convocat i dotat amb l’edició del treball pel Centre Excursionista de la Comarca de Bages. El jurat decideix declarar desert el premi d’enguany.

Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat i dotat amb 600 euros per la Fundació Orfeó Manresà. Atorgat a Francesc Vallès i Fuster, de Terrassa, per la cançó Escolteu-nos, pel domini del llenguatge coral, pel seu equilibri formal i l’acurada realització, aspectes que la fan mereixedora del premi entre la resta d’obres, en un any de bon nivell en els treballs presentats.

Premi Jacint Carrió i Vilaseca per a treballs de recerca sobre la memòria històrica de Manresa i el Bages. Convocat per l’Associació de Gent Gran Jacint Carrió i dotat per l’Ajuntament de Manresa amb 600 euros. El jurat declara el premi desert per manca d’originalitat en els treballs presentats.

Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística per a projectes que promoguin i potenciïn l’ús del català, tant en diferents sectors o col•lectius de la societat com en tota la població. Convocat i dotat amb 1.000 euros per Òmnium Cultural del Bages i el Consell Comarcal del Bages. El jurat declara desert el premi, per manca de treballs presentats.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 600 euros per Caixa de Catalunya. Atorgat a la secció L’Entrevista, de la revista El Pou de la gallina, elaborada per Jordi Sardans i Farràs, per haver confegit al llarg de 23 anys i 250 entrevistes un fons de documentació sobre Manresa de gran valor, que retrata amb profunditat tota una època de la vida política i social de la ciutat. Així mateix, el jurat acorda atorgar una menció especial al treball Xavier Jounou, fill predilecte de la ciutat de Solsona, coporducció de l’empresa E2S i de l’Ajuntament de Solsona, per l’acurada sensibilitat amb què els autors s’han aproximat a la personalitat del desaparegut alcalde de Solsona, i el detall amb què s’ha sabut descriure el seu fort arrelament social.

Premi Sibelius de Cantautors per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l’establiment Sibelius amb 300 euros i l’enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l’obra: Paraules d’Itàlia, composta pel Grup Bosni, per la qualitat i energia de la construcció musical i pel discurs que planteja la lletra, amb imatges i conceptes quotidians plantejats d’una manera contemporània.

Premi Treballs de Recerca per a Joves a treballs de recerca sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, realitzats per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius, en dues categories. Convocats i dotats cadascun amb 400 euros per als autors i 125 euros per als professors tutors pel Centre d’Estudis del Bages i el Col•legi de Doctors i Llicenciats. El jurat decideix declarar desert el premi en l’àmbit de ciències experimentals i tecnologia, i atorgar el premi en l’àmbit de ciències socials i humanitats al treball: La mirada de l’objectiu, de Clara Valls i Cassi, de l’IES Lacetània, de Manresa, tutoritzat per la professora Rosa Maria Lóbez.